De drie villa’s op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat worden daar wat de gemeenteraad betreft gebouwd. De coalitie (VVD, D66 en PvdA), gesteund door CDA en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) stemden er woensdag voor dat het bestemmingsplan voor de gelijknamige buurtschap wordt aangepast. Inwoners daarvan stappen naar de Raad van State om het besluit van de gemeenteraad aan te vechten.

Het was in feite een hamerstuk in de raad, omdat de politieke degens erover al in de raadscommissie waren gekruist. Tegenstanders vinden de bouwwerken te pompeus voor een landelijk gebied, maar de gemeente heeft via een zogenoemde quick scan (snel onderzoek) vastgesteld dat het domein langs de Amstel gewoon stedelijk is. Om dat verschil van inzicht gaat het onder meer bij de RvS.

Horeca

“Een onthutsend beeld”, noemde Bert de Pijper van de ChristenUnie wat er gaat komen. Tegenstanders van de bouw willen dat ter plekke een horecabedrijf blijft gehandhaafd, maar dat zou volgens de voorstanders niet rendabel zijn. Dat betreft alleen grootschalige horeca, zeggen de omwonenden. Sinds mensenheugenis is er evenwel een kleinschalige horeca geweest, in de vorm van café de Zwarte Kat.

CDA-fractievoorzitter Pier Rienks vond het bouwvolume in het polderlandschap veel te groot, maar stemde toch voor, omdat naar zijn smaak wethouder Floor Gordon alles gedaan heeft om te projectontwikkelaar tot een kleiner plan te bewegen. “Maar dat is helaas niet gelukt.”  Volgens Jacqueline Höcker van de naar haar achternaam genoemde lijst moet in dit geval het algemeen belang wijken voor dat van de 46 omwonenden.

Draagvlak

Overigens is er met de participatie van hen wel wat misgegaan, vond de oppositie. En volgens GroenLinks mag er absoluut niet gebouwd worden in het landelijk gebied en zeker niet zo volumineus.

De SP stemde ook tegen. Het gaat er volgens fractievoorzitter Patrick Adriaans om of me de burger of de investeerder wil beschermen als men iets tegen het geldende bestemmingsplan wil doen. De meerderheid van de gemeenteraad besloot volgens hem voor het laatste, maar draagvlak van de inwoners miste hij totaal.

1 REACTIE

  1. En weer wordt een landelijk gebied verrommeld, terwille van een projectontwikkelaar. Maar ja wie had anders verwacht van de “volksvertegenwoordigers” van de VVD&D66. Het begrip “sociaal monument” wat al sinds de 17e eeuw in deze omgeving hebben is, zullen we het maar niet eens over hebben. Alles moet wijken voor het grote geld. Men is zelfs bereid om hier glashard over te liegen door dit een stedelijk gebied te noemen. En voor de zoveelste keer duidelijk te maken dat omwonenden/burgers hier niets in te brengen hebben, maar wel met een heel schijnheilig gezicht beweren dat men in Amstelveen burgerparticipatie zeer serieus neemt .
    Wat mij vooral tegen is gevallen is dat bbA voor heeft gestemd, terwijl er in hun programma heel wat anders staat. Bij mevr. Höckner zit ik mij af te vragen wat zij verstaat onder algemeen belang, want 3 kapitale huizen dragen daar nu niet bepaald aan bij. Het argument van het CDA kwam bij mij helemaal idioot over. Alsof mv Gordon de projectontwikkelaar heeft gesmeekt om toch maar kleinschaliger te bouwen, terwijl haar partij wel voor stemde. Kom nou!
    Ook vreemd dat een nabijwonende onroerend goedman, wel degelijk levensvatbaarheid in het plan van de omwonenden zag. Het lijkt mij toch dat zo’n persoon van dergelijk soort zaken meer verstand heeft dan de gehele gemeenteraad en B&W bij elkaar.
    Conclusie ; Wij drammen toch lekker door en maling aan de rest.
    En zo gaat er weer een stukje oud Amstelveen verloren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.