De gemeente heeft geen wettelijke middelen om particuliere verhuurders van woningen te dwingen tot het niet op straat gooien van huurders en matiging van de landelijk toegestane huurverhoging. Dat antwoordt wethouder Rob Ellermeijer op schriftelijke vragen van de SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans. De wethouder zegt wel in een brief aan twintig woningeigenaren te hebben gepleit voor ‘terughoudendheid’ tijdens de coronacrisis wat huurverhoging en huisuitzettingen betreft.

De corporatie Eigen Haard heeft volgens Ellermeijer een huurverhoging van gemiddeld 2,8% toegepast, lager dan de andere corporaties in de metropoolregio Amsterdam (MRA). Adriaans had verwezen naar de door de Eerste Kamer aangenomen motie, waarin een tijdelijke huurstop werd gevraagd. Maar minister Ollongren heeft de motie ontraden en dat is in lijn met wat B&W in Amstelveen denken. Overigens stemde de complete coalitie vóór de motie, maar die heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Zijn vindt dat het kabinet steunmaatregelen voor inkomens en niet voor huren heeft afgekondigd.

Gelijk

Aan de 2,8% huurverhoging van Eigen Haard komt men door het gemiddelde te nemen van 4,4% die tot een huur van € 619 geldt en 2,6% in de huurklasse van € 619 tot € 737.  “Daarbij blijft voor sommigen de huur gelijk. Huurders met de laagste inkomens en relatief hoge huren krijgen zelfs huurverlaging”, zeggen B&W in hun antwoord.

6.6%

Overigens kan wie meer dan € 43.571 verdient en minder dan € 737 huur betaalt oer 1 juli een verhoging van 6,6% verwachten. Eigen Haard blijft gemiddeld onder het wettelijke minimum; zegt Ellermeijer. De SP had gevraagd wat het college eigenlijk onder het woord ‘terughoudend’ verstaat, als de huren met het wettelijk toegestane percentage (5.1 tot 6,6) omhoog gaan.

Volgens Ellermeijer heeft Eigen Haard de extra inkomsten nodig wegens de hogere kosten voor onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw. De corporatie heeft beloofd niemand tijdens de coronacrisis uit huis te zetten.

5 REACTIES

  1. Huh Ik dacht dat die vraag van Michel Becker van actief voor amstelveen kwam? Vreemd dat de heer Adriaans van de SP dan antwoord krijgt.

    • De hr. Becker heeft inderdaad een soortgelijke vraag gesteld. Ik weet niet of dat mondeling of schriftelijk was, de SP heeft dat bij monde van de hr. Adriaanse schriftelijk gedaan. Het stoort mij overigens wel dat elke partij blijkbaar voor zijn eigen toko bezig is , ook al zijn de punten min of meer hetzelfde. Gek dan dat de kiezers dan gaan voor de grotere of winnende partijen niet?

  2. De vragen van de heer Becker waren ook schriftelijk en al ingediend vóór de vragen van de heer Adriaanse. Daar kwamen ook de huren van o.a het MKB in voor. Die huurverhogingen zijn voor heel veel mensen een drama. Blijkbaar hebben vastgoedeigenaren en een aantal particuliere verhuurders lak aan het drama dat voor vele huurders dreigt.

    • Goed dan heeft u gelijk in dit specifieke geval, maar helaas heb ik AVA niet gezien toen GL en SP zich hard maakten voor sociale woningbouw en de lage vrije sector, een segment dat van groot belang is voor starters. Blijkbaar maakt elke club zich meer druk om zijn eigen belang dan voor het belang van zijn kiezers. Deze 3 clubjes hebben samen toch 8 zetels in de raad. Het lijkt mij toch dat ze samen meer voor elkaar kunnen krijgen dan afzonderlijk, ook al willen ze opgenomen worden in een eventueel toekomstige coalitie, want dan zullen ze hoogstens wat kruimeltjes toegeschoven krijgen zoals nu de PvdA die haar standpunt betreffende volkshuisvesting heeft laten vallen en nu nagenoeg niets voor elkaar krijgt.

  3. Huurverhoging is nodig voor nieuwbouw in de soc sector!
    – Waar dan in onze gemeente?
    – Onderhoud? Meer het wegwerken van achterstallig onderhoud van jaren, zoals een poosje geleden bij mijn appartement is gebeurd.
    – verduurzaming? Nooit iets van gezien, terwijl ik wel elk jaar een hogere huur krijg.
    Kortom in 90% van de gevallen stelt dit weinig voor, terwijl de huren omhoog schieten.
    De wethouder kletst dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.