Eigenlijk had Actief voor Amstelveen (AVA) al twee weken voordat de SP er mee kwam, schriftelijk gevraagd aan B&W huurverhogingen tijdens de coronacrisis te voorkomen. Het antwoord van het college kwam dan ook goeddeels overeen met wat aan de SP vrijwel gelijktijdig werd geschreven. Maar een huurverhoging nu niet te laten doorgaan, zit er niet in. Dat schrijft wethouder Rob Ellermeijer aan AVA-fractievoorzitter Michel Becker. 

Michel Becker (AVA)

De wethouder verwijst naar het steunpakket van het kabinet en daar bovenop dat van de gemeente. Beide zijn gericht op inkomens en niet op huren, vertelden zowel minister Ollongren als Ellermeijer. De minister ontraadde de motie die evenwel toch door de eerste kamer werd aangenomen en waarin werd gepleit voor een huurstop.

MKB

Maar in bevriezing van de huren zien B&W niets. Becker had daar om gevraagd in de richting van corporaties, gemeentelijk vastgoedbedrijf, verhuurders van woningen in de vrije sector en ook van bedrijfsruimten, waarin zich detailhandel, MKB of ZZP zich hebben gevestigd.

Van het gemeentelijk vastgoed aan gesubsidieerde instellingen – bijvoorbeeld op het gebied van sport, welzijn en cultuur – is de huur een half jaar opgeschort, herhaalt Ellermeijer. “Na zes maanden krijgt de instelling in beginsel een jaar de tijd om de huur alsnog te betalen”, schrijft hij in zijn antwoord aan Becker. En hij voegt er aan toe dat voor niet gesubsidieerde instellingen, particulieren en bedrijven naar ‘maatwerkoplossingen’ wordt gezocht op basis van individuele verzoeken. En ook hen wordt gewezen op de rijks- en gemeentelijke regelingen in coronatijd. “Bij schrijnende gevallen, kan achteraf alsnog besloten worden tot kwijtschelding en/of huurmatiging.”

‘Terughoudend’

Wat de corporatie Eigen Haard betreft, komt het antwoord aan de SP overeen met de

Rob Ellermeijer

eerder door AVA gestelde vraag wat de door Ellermeijer in een informatieve meeting voor raadsleden gebruikte term ‘terughoudend’ (waarop bij alle verhuurders was aangedrongen) betekent als intussen wettelijk wel een huurverhoging van 5,1 tot 6,6 procent is toegestaan. De gemeente zegt dat de corporatie gemiddeld niet meer dan 2,8% verhoging vraagt, een percentage is berekend omdat 4,4% voor woningen met een huur tot € 619 en 2,6% voor woningen met een huur tussen € 619 en € 737 per 1 juli wordt ingevoerd. “Daarbij blijft voor sommigen de huur gelijk”, meent de gemeente te weten. “Huurders met de laagste inkomens en relatief hoogste huren, krijgen zelfs een huurverlaging. Wie meer verdient dan € 43.574 en een woning huurt met een huur onder de €737 euro krijgt bij Eigen Haard te maken met een huurverhoging van 6,6%. Eigen Haard hanteert daarbij wel een maximumhuur van € 878 voor lage middeninkomens (huishoudens met een inkomen tot €53.068)”, zeggen B&W in hun antwoord.

Regio

Ook tegen AVA zeggen zij dat Eigen Haard min of meer heilig afsteekt bij andere corporaties in de regio, die gemiddeld een hogere huurverhoging zouden vragen. “De gemiddelde huurverhoging die Eigen Haard in 2020 hanteert, ligt met 2,8% onder het wettelijke maximum. Daarmee gaat Eigen Haard wat het College betreft terughoudend om met haar mogelijkheden de huren te verhogen. Eigen Haard heeft de extra huurinkomsten nodig om gestegen kosten te dekken en nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming van woningen te financieren.”

Marktgeld

Marktkooplieden hoeven niets te betalen voor markten die op 13, 17 en 20 maart niet doorgingen, meldt de gemeente, die overigens wijst op het ondernemersloket dat zij heeft geopend voor ondernemers met corona gerelateerde vragen (ondernemersloket@amstelveen.nl). Enkele grote verhuurders van winkelvastgoed, waarover Becker in de informatieve bijeenkomst het winkelcentrum ‘slagveld’ noemde, hebben volgens de gemeente inmiddels een eigen loket geopend voor huurders die het moeilijk hebben. “Zij bieden maatwerkoplossingen, vaak het opschorten van de huren. Over de mogelijkheid van huurkortingen worden in enkele gevallen gesprekken gevoerd.”

Studenten

Studentenhuisvester DUWO, actief in Uilenstede, past per 1 juli een huurverhoging van 2,6% toe. In sommige gevallen een hogere (bijvoorbeeld als de huur in eenzelfde complex achter bleef), maar nooit meer dab 5,1%, meldt de gemeente. “Er kunnen indien noodzakelijk betalingsregelingen getroffen worden. Op een verzoek van de LSVB (Landelijke Studenten Vakbond) om huren te verlagen gaat DUWO niet in.”

Woonzorg

Bij Woonzorg Nederland, verhuurder van panden aan zorginstellingen, gaan de huren per 1 juli met  2,6% tot 2,8% omhoog. Alleen huren die nu al meer dan 98% van de maximaal toegestane huur bedragen, worden niet aangepast. “Woonzorg Nederland maakt zich meer zorgen over de fysieke kwetsbaarheid van veel van haar huurders en de gevolgen van sociale isolatie en eenzaamheid, dan over hun financiële situatie”, zeggen B&W. “Het merendeel van haar huurders heeft immers een relatief stabiel inkomen.” Zij voegt er aan toe dat voor huurders die wel in financiële problemen komen maatwerkoplossingen worden geboden.

Aan twintig particuliere woningverhuurders schreef de gemeente een brief met het verzoek zich wat huurverhoging betreft ‘terughoudend’ op te stellen.  “De gemeente heeft echter geen wettelijke middelen om bij deze partijen maatregelen af te dwingen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.