Nadat er uitvoerig al over gesproken is in een openbare informatiebijeenkomst, de vragen van AVA en SP door B&W zijn beantwoord, komt er nu een reclamebericht (wat persbericht heet) van de gemeente over haar brief  aan particuliere verhuurders van woningen, met de oproep tot matiging van huurverhogingen.

Rob Ellermeijer

Het Rijk gaat wettelijk uit van een 5,1 tot 6,6 procent hogere huur per 1 juli, maar dat kan wegens de coronacrisis niet iedereen ophoesten. Sterker nog: Er bestaan al betalingsachterstanden bij sommigen die een gehuurd dak boven hun hoofd hebben.

Twintig

Volgens de beantwoording van de schriftelijke vragen is aan twintig grote vastgoedbezitters per brief gevraagd in deze crisis ‘terughoudend’ te zijn. Maar een wettelijk middel om huur te bevriezen heeft de gemeente niet, schreef zij aan de vragenstellers.

In de brief van wethouder Rob Ellermeijer staat alleen dat men een dringend beroep op de verhuurders doet terughoudend te zijn wat huurverhogingen betreft en geen huurders met betaalachterstanden op straat te zetten. Zoals al door raadsleden vastgesteld, zegt de gemeente dat door wegvallen van omzet, inkomen of opdrachten veel Amstelveners in financiële problemen komen door de coronacrisis. Zij heeft een noodfonds van € 15 miljoen gevormd om extra regelingen te financieren bovenop die van het rijk.

Maatwerk

Ellermeijer zegt, net als in de beantwoording van de vragen aan hem, nu in een persbericht dat de corporaties Eigen Haard, DUWO en Woonzorg Nederland al terughoudend omgaan met huurverhogingen en dat zij huurders niet op straat zetten. ‘Ook wordt maatwerk toegepast bij mensen die in financiële problemen komen’.

In de brief aan de vastgoedeigenaren blijft het bij een moreel appel. “Wij gaan overleggen met deze partijen over het woon- en huurbeleid, zoals ook in de woonagenda is aangekondigd,” zegt Ellermeijer. “In deze coronacrisis horen wij ook graag of ze contact hebben gehad met huurders over financiële problemen en of zij generieke maatregelen toepassen of maatwerkoplossingen bieden.”

Aantrekkelijk

In de brief aan de verhuurders zegt hij erkentelijk te zijn voor hun bijdragen aan ‘het aantrekkelijke woonklimaat’ in Amstelveen. Wethouder Ellermeijer zegt later dit jaar contact met de verhuurders op te nemen om de praten over hun rol in het kader van de Woonagenda, die door de raad is vastgesteld (www.amstelveen.nl/woonagenda). “Amstelveen heeft ambitieuze uitbreidingsplannen en wil haar aantrekkelijke woonklimaat behouden. Daarbij vertrouwen wij erop ook in de toekomst een beroep op u te kunnen doen”, schrijft hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.