Omdat de Regionale Energie Strategie Noord-Holland Zuid (RES NHZ) 1.0, waar Amstelveen onder valt, alleen betrekking heeft op zonne- en windenergie, waren de opmerkingen van onder andere VVD en AVA donderdag een beetje buiten orde van wat de gemeenteraad volgende maand vaststelt. In de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur spraken zij onder meer over biomassa, waartegen steeds meer weerstand komt, en andere vormen van energie.
Ben Westendop van Actief voor Amstelveen (AVA) zag onder meer weinig in biomassagas, dat volgens hem allerminst duurzaam is. Hij vroeg zich af of RES ervan uitgaat dat biomassa doorgaat.
Niet links en rechts
Commissielid Smit van de VVD zei dat men het met zonnepanelen en windmolens geenszins redt. En zij vroeg wat die gaan kosten, waarop wethouder Floor Gordon het antwoord schuldig bleef. Wat zij tegen de RES-ziekgebieden had, is dat er volgens haar niet naar links en rechts gekeken wordt en eenzijdig naar de middelen waarmee men het niet gaat redden een geenszins naar bijvoorbeeld kernenergie.
Maar ja, daar gaat RES dus niet over, zei Gordon. RES beperkt zich tot windmolens, die in Amstelveen wegens het nabij gelegen Schiphol niet kunnen, en zonnepanelen. Voor dat laatste bestaan lokaal twee zoekgebieden: De A9 ter hoogte van de Krijsman en het bedrijventerrein Amstelveen Zuid. Intussen vond Bert Rouwenhorst van het CDA dat bij nieuwbouw ondernemers er wel toe mogen worden verplicht hun daken te bedekken met zonnepanelen.
Voor raadslid De Looze van GroenLinks kunnen er uiteraard niet genoeg zonnepanelen komen en hij vroeg zich af waar men die nog meer kwijt zou kunnen in Amstelveen.
De gemeente wil overigens het eigen vastgoed versneld bedekken met zonnepanelen.
Belachelijk dat een gemeente zich buigt over kernenergie. Dat is iets voor de landelijke politiek. Als men nu zo’n centrale in de buurt wilt bouwen is een ander verhaal. Laat men eerst maar eens buigen over wat hier wel kan. Blijkbaar is men het eens over zonnenpanelen op daken en dat dat niet genoeg is. Dat zal niemand bestrijden. Over biomassa is men zeer verdeeld. Persoonlijk ben ik tegen.
Maw laat men eerst dan alle mogelijkheden van zonne-energie benutten, want dat is nog wel voor uitbreiding vatbaar en hierover kan men op gemeentelijk niveau nog beslissingen nemen.
En laat men dan niet over allerlei andere zaken zwetsen en zwatelen. Dat is zonde van je tijd.
RES is een landelijke regeling. Het Rijk verdeelde het land in regio’s en die moesten de strategie bepalen door zoekgebieden aan te wijzen. Alleen voor windmolens en zonnepanelen dus. Kernenergie valt daarbuiten, dat zei Gordon ook. Met kernenergie wacht men tot men ziet dat alle andere middelen het niet redden. Toekomstgericht dus….
Nou Frank blijkbaar heeft politiek Amstelveen mijn gedachte (onder de column “Huilbui”) om de Bovenkerkerpolder te benutten voor de bouw van een kerncentrale erg aantrekkelijk gevonden. Zou men dan toch eens naar haar eigen burgers gaan luisteren?
Dit alles moet in ieder geval jouw linkse hart toch sneller doen kloppen. De klimaatdoelstellingen waren immers heilig verklaard.
Ben ik dan geen burger? Ik denk dat je ook eens mijn laatste reactie bij die “Huilbui” moet lezen. Ik dacht dat ik me daar vrij genuanceerd uitsprak.
Men deelt groene energie altijd in bij “links” of “rechts”, maar is dit zo? Het lijkt mij toch dat eigenaren van bijvoorbeeld grote kantoren/ fabriekshallen/ openbare gebouwen ook hun energiekosten omlaag kunnen krijgen door zonnenpanelen en isolerende maatregelen. Dat is puur economisch. Daar is niets “links” of “rechts” aan, toch?
Tevens snapt elke onbenul dat dat niet de volledige energiebehoefte dekt, maar elk procentje wat je kunt bezuinigingen is er één.
Zolang opwekking, opslag en verbruik van energie zo problematisch is (en dat zal het altijd blijven), verdient besparing van energie meer aandacht dan die nu krijgt.
Partijen als VVD, CDA, PVV en FvD streven echter nog steeds naar groei van een economie die gebaseerd is op oneindige beschikbaarheid van energie: Steeds meer en steeds grotere en krachtiger (electrische) auto’s, belastingvrije vliegreizen en overal airco’s om de voelbare gevolgen van klimaatverandering op te vangen.