“Niet realistisch”, noemde woensdag wethouder Rob Ellermeijer de subsidieaanvraag van de lokale omroep RTV Amstelveen. In de begroting is bijna anderhalve ton gereserveerd voor het station en dat bedrag is uitgangspunt voor de op til zijnde samenwerking met NH Media, waardoor AmstelNieuws zou ontstaan, zei de wethouder. Maar beide partners dienden een begroting in van zes ton, waarin € 275.000 van de gemeente zou moeten komen.

Rob Ellermeijer

RTVA vraagt dus bijna het dubbele van het bedrag waarop is gerekend. B&W en gemeenteraad zien die samenwerking overigens wel zitten voor de plaatselijke journalistiek, maar Ellermeijer vindt blijkbaar de gevraagde subsidie te hoog. Ook heeft hij nog geen helder beeld van de bedrijfsvoering die de partijen er in de gecombineerde omroep op na wensen te houden.

Hij antwoordde op vragen van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), die zo snel mogelijk een voorstel van de wethouder wil zien over de fusie. Bovendien moet er na een jaar een evaluatie komen, zei de wethouder. Maar de plannen van de partijen en de door hen begrote kosten achtte hij nu nog te weinig onderbouwd. Om die onderbouwing wel van hen te krijgen, is volgens hem meer tijd nodig, zodat hij voor de tweede keer uitstel aan het Commissariaat voor de Media heeft gevraagd voor het advies dat de gemeente moet uitbrengen RTVA / AmstelNieuws als lokale omroep te erkennen en daarvoor een licentie te geven. Volgens Ellermeijer is het risico dat beide partners toch op hun eigen identiteit terug vallen.

BBA wilde de zaak nog in jaar rond hebben, zodat in het nieuwe jaar kan worden begonnen met AmstelNieuws. Maar Ellermeijer denkt aan februari volgend jaar.

3 REACTIES

  1. ‘Niet realistisch’ is de politieke vertaling van ‘zijn ze nou helemaal gek geworden bij RTVA!’ Ik kan me zo voorstellen dat de achterliggende gedachte ook de controle op de geldstroom zal zijn of liever gezegd, wat krijgen we er voor terug. Immers ook NH Media is voor ruim tweederde van haar begroting afhankelijk van subsidies. De bijdrage van de gemeente Amstelveen zal in dank worden aanvaard, maar is de kans niet groot dat deze subsidie op de grote hoop wordt gegooid? En is dan niet ook de vraag of we daar Amstelveens nieuws voor terugkrijgen.

  2. Tegenover kosten staan opbrengsten. Daarvan hangt af of kosten te hoog zijn. Misschien zijn de kosten wel te laag om een goede prestatie te verlangen.

    Wat verwacht men van AmstelNieuws? Onafhankelijke en betrouwbare journalistieke verslaggeving? Voor die paar centen? Als AmstelNieuws daarentegen het zoveelste middel voor bestuurlijke zelfreclame wordt, is iedere euro te veel. Waarschijnlijk blijft het gewoon de hobby van een kleine lobby die het altijd al was.

    • In die bestuurlijke zelfreclame heeft app gewoon een punt. Maar waarom gaan dan niet een deel van die communicatiedeskundigen die de gemeente in dienst heeft niet werken bij RTVA. Scheelt een hoop geld. Je moet het er dan wel duidelijk bij noemen en dat je daarnaast een onafhankelijke poot neemt die commentaar , kritisch interviewt en colomns heeft. Het geheel kan dan ook wat professioneler aangepakt worden. Je treedt de burger dan ook duidelijker en eerlijker tegemoet.
      Misschien wat naïf van mij gedacht, maar met goede wil moet dat toch kunnen, want zoals RTVA nu al jaren doormoddert leidt tot helemaal niets. Dat heeft de tijd wel uitgewezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.