Het heeft mij enorm verbaasd dat niet één lid van de gemeenteraad tijdens het debat over de soap van de lokale omroepen vroeg of AAN!, de tweede omroep en de lieveling van B&W dus, wel aan de criteria voldeed op grond waarvan men RTVA – wegens het niet mixen met die voorwaarden – wilde lozen. Wethouder Rob Ellermeijer zei dat AAN! compleet aan alle voorwaarden voldeed en betoogde  eerder dat het niet geval was bij RTVA.

Dat was een leugen, maar die schijnt in kringen van de VVD vrij normaal te zijn, bleek mij voor de zoveelste keer uit het Tweede Kamerdebat over Pieter Omtzigt. Nou ja, laten we het houden op snel herinneringsverlies.  In Amstelveen dirigeert die partij de coalitie, die gewend is aan een overleg in achterkamers, zodat elke door een van de drie (VVD, D66 en PvdA) ingediende motie bij voorbaat op goedkeuring van een meerderheid van de raad kan rekenen.

Zeven

In totaal werden zeven gemeentelijke criteria voor RTVA gesteld, waarmee dus de meerderheid van de gemeenteraad akkoord ging. Aan drie daarvan voldeed het station zogenaamd niet, waaronder huisvesting in het peperdure Stadshart. Natuurlijk hield het Commissariaat voor de Media zich daar niet mee bezig. Dat heeft nu eenmaal wettelijke voorwaarden en die zijn geenszins in lijn met wat lokaal wordt bedacht om een oproep weg te werken.

Krankzinnig is dat de verhuizing naar het Stadshart van RTVA, dat nu nog een studio aan Orion heeft, als een van die voorwaarden gold. Maar in elk geval voldeed ook stichting AAN! daar niet aan. Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), een van de vier fracties (met SP, GroenLinks en ChristenUnie) die tegenstemden, meldde wel in de jongste raadsvergadering dat die criteria helemaal niet in het toen voorliggende voorstel (om beide omroepen subsidie te geven) voorkwamen. Ik vraag mij af of AAN! op al die zeven pluste. Dat weet ik niet want zij kwamen ook in heel de politieke discussie over de omroepen niet voor. In elk geval één dus niet.

Slim

Dat die criteria in het voorstel waarop de meerderheid van de raad ‘ja en amen’ zei niet werden genoemd, was overigens wel slim van de wethouder, want dan was te duidelijk geworden dat ook de concurrent niet aan alle van de zeven voldeed. Die zeven betroffen bestuurlijke vernieuwing, techniek, personeels- en werkorganisatie, inhoudelijke uitwerking van vernieuwing, bedrijfsvoering en huisvesting. De laatste drie zouden dus niet door de gemeentelijke beugel kunnen. Althans wat RTVA betreft. Niets wijst er op dat het met de concurrent wel allemaal snor zit. In tegendeel, die zei openlijk geen studio’s nodig te hebben.

Specialist

De gemeente baseerde zich voor de meetlat langs de criteria op een rapport van een mediaspecialist, docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam Henk Bas. Maar van dat rapport bleken twee versies te bestaan. Zeg maar een eerste gunstige voor RTVA en een tweede, gecorrigeerde door B&W, ongunstige. Dat beide in handen vielen van de enige door het CvdM erkende lokale omroep, kwam door een ambtelijke fout. Maar toch. Overigens had ook dát geen enkel politiek gevolg.

Invloed

In de eerste versie stond nog dat volgens Bas RTVA zich heeft “bewezen als de lokale omroep van Amstelveen”. Maar dat mocht natuurlijk niet worden gezegd, zodat er onder invloed van de wethouder snel een tweede versie kwam, die hij aan de gemeenteraad kon voorleggen. Met de coalitie voorop trapte die erin, uitgezonderd de vier dwars liggende fracties dus. Leden van de vier konden dat met hun geweten niet in overeenstemming brengen, maar de andere hebben nu eenmaal de elasticiteit van gemoed die de politiek schijnt te vereisen.

Dat omroepen fris, jong, nieuw zijn en dat het nieuws op straat ligt vertellen ze allemaal. Het is een oud verhaal voor alle vormen van journalistiek en eigenlijk allesbehalve iets nieuws.

Genoeg

Vreemd is dat er een externe mediaexpert werd ingehuurd om te kijken of RTVA wel aan alle gemeentelijke criteria voldeed (wat eerst wel en later dus niet het geval was) en AAN! kennelijk werd geloofd op blauwe ogen. Geen expert dus. Aan de melding van de wethouder dat aan alle voorwaarden was voldaan had de gemeenteraad genoeg, overigens zonder die criteria in zijn voorstel te noemen. Dat AAN! samenwerkt met NH Media werd eigenlijk door Ellermeijer als enig pluspunt genoemd. Niemand praatte er meer over dat RTVA een samenwerkingsovereenkomst met NH Media had, die teloor ging toen de gemeente daarmee niet akkoord ging als onderdeel van het zich tegen die lokale zender keren.

Ik begrijp dat men mij verdenkt van pro-RTVA zijn. Eerlijk gezegd zal het mij worst zijn wie hier de omroeplakens uitdeelt. Maar ik pleit voor eerlijkheid. Die schijnt evenwel iets totaal anders te zijn dan lokale politiek bedrijven. Daar gaat het alleen om de arrogantie van de macht.

3 REACTIES

  1. Terechte column! Hier wordt aangetoond hoe hypocriet de VVD is en weinigen in de gemeenteraad durven daar tegenin te gaan.

    • Of zijn te stom of te grote amateurs. Want een onderwerp zoals dit is bij uitstek geschikt om voor de onderliggende partijen in de coalitie ook wat puntjes binnen te halen. De VVD is heus niet zo dom om hier een halszaak van te maken.

  2. Hoe kan een conclusie van een externe (dus beweerdelijk onafhankelijke) expert worden gecorrigeerd door b&w zonder dat dit wordt opgevat als een vertrouwensbreuk? Waarom durven raadsleden daar niet tegenin te gaan?

    Hoe komt het toch dat zoveel burgers zo dol zijn op antidemocraten als de VVD? Landelijk en lokaal maken die er een POTJE van en dat levert ze alleen maar verkiezingswinst op. Het is om moedeloos van te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.