Omdat volgens haar collectieve duurzame warmte een belangrijk onderdeel is van Transitievisie Warmte en duurzaamheid, praat de gemeente nu daarover in Amstelveen Noord. Van de elfduizend woningen daar zijn er drieduizend aangesloten op het bestaande warmtenet. Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid wil dat er meer volgen.

Het is volgens haar van groot belang dat collectieve warmte onder goede voorwaarden op het gebied van duurzaamheid, aansluitkosten, service en kosten van de warmte beschikbaar komt.

Uitkomst marktconsultatie

In Amstelveen Noord ligt al een warmtenet van Eneco met capaciteit om relatief snel veel woningen collectief te verwarmen. Er lopen ook al gesprekken tussen Eneco en woningcoöperatie Eigen Haard om versneld coöperatiewoningen aan te sluiten op het warmtenet. Volgens marktconsultatie zien andere partijen er geen brood de concurrentie  met Eneco aan te gaan. Maar Polderwarmte zou wel met Eneco willen samenwerken in Amstelveen Noord.

Transitievisie Warmte

De gemeente wil, zoals bekend, in 2040 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Voor netbeheerders is sinds medio 2018 de wettelijke plicht nieuwe huizen en kleine bedrijfspanden aan te sluiten op het aardgasnet vervallen. Sindsdien krijgen bouwers geen vergunning meer voor plannen met een gasaansluiting. Het verduurzamen van de bestaande bouw ziet de gemeente als een belangrijke opgave, onder meer – als eerste stap – door isolatie en goede ventilatie. Daarna moet volgens haar duurzaam verwarmen van de woningen en andere gebouwen komen, om die onafhankelijk van fossiele brandstoffen te maken. De deze week door Eneco gepresenteerde ‘Ambitie voor klimaat neutrale energielevering in 2035’ zal hierbij betrokken worden.

Uitvoering

Uit onderzoek bleek volgens de gemeente dat collectieve warmte het beste alternatief is voor fossiele brandstoffen. Diverse wijken zijn benoemd als kansrijk voor deze collectieve warmte.  De uitwerking van de Transitievisie Warmte in wijkuitvoeringsplannen zal samen met de inwoners tot stand komen, belooft de gemeente. De eerste gesprekken daarover beginnen in de tweede helft van dit jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.