Sinds de gemeenteraad het woord ’transparantie’ heeft geïntroduceerd, waarmee het in theorie openheid bedoelde en er vervolgens te pas en te onpas over praatte, is het gemeentelijke politiek allesbehalve open. Het gaat met die zogenaamde transparantie steeds verder achteruit. Het nieuwe vergadercircuit van de raad, waarop zogeheten verschillende vergaderingen ‘parallel’ worden gehouden, heeft in elk geval als voordeel voor de bureaucratie dat de media niet overal bij kunnen zijn, wat de kloof met de burger groter maakt. Trouwens, inwoners zullen óók niet alle gesprekken kunnen bijwonen.

Toen amstelveenblog.nl ontdekte dat het presidium (vergadering van voorzitters der fracties) openbaar was, al werd het nooit aangekondigd, besloot de gemeenteraad als de bliksem daar een stokje voor te steken door middel van een geheel nieuwe verordening. Het presidium werd geheim en de gemeenteraad is het daar kennelijk volledig me eens. De achterkamer moest de achterkamer blijven.

Marktmechanisme

Eigenlijk vertegenwoordigen volksvertegenwoordigers het volk niet. Het gemiddelde raadslid zit er primair voor zichzelf. De verkiezingen zijn een marktmechanisme dat eenmaal per vier jaar wordt gebruikt om de eigen fractie zo groot mogelijk te maken en het raadslidmaatschap levert, behalve andere voordelen, zeker in Amstelveen, een aardige bijverdienste op; ongeveer net zoveel als het totale inkomen van een bijstandsgerechtigde of AOW-er.

Inspreken

Er was een tijd dat ik dacht dat aan het inspreken voor de – inmiddels opgeheven – raadscommissies enige spontaneïteit ten grondslag lag. Als dat bij die commissies al zo was, tegenwoordig is dat in het gewijzigde vergadersysteem geenszins zo. De commissies zijn vervangen door raadsgesprekken, waar men vooral raadsleden en zo nu en dan een inspreker ziet, zeg maar een gewone burger die over een bepaald onderwerp zijn ei kwijt wil. Zo’n raadsgesprek is er bijvoorbeeld woensdag 15 februari, op initiatief van coalitiepartijen VVD en D66, over het sociaal domein. Daar wilde Wil Roode, tot voor kort burgerraadslid voor de SP, als kaderlid van de FNV (sector Uitkeringsgerechtigden Groot Amsterdam) inspreken. Dat kon wel en toch ook weer niet. Officieel wel, maar officieus niet. De regels zeggen dat in zo’n gesprek, behalve op verzoek van raadsleden gehouden, ook inspraak door inwoners en andere belanghebbenden kan plaatsvinden. “De raad gaat graag met inwoners en andere belanghebbenden in gesprek over zowel geagendeerde voorstellen als over niet-geagendeerde onderwerpen”, heet het officieel. Maar het is blijkbaar niet de bedoeling dat inwoners van dat recht massaal gebruik maken.

Criteria

Dat ambtenaren in wezen de dienst uitmaken en niet de zogenaamde volksvertegenwoordigers, bleek uit het antwoord de griffie op de mail van Roode. Even leek het er op dat de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) op 15 februari werd behandeld, want het onderwerp voor die eerste van drie meetings was ‘maatschappelijke ondersteuning, gezondheid en (ouderen)zorg’. Maar men kan niet zomaar praten, want de discussie gaat over voorgekookte stellingen. “Er is tijdens deze bijeenkomst geen gelegenheid om in te spreken”, meldt de griffie. Dat kan wel bij andere raadsgesprekken, als niet-geagendeerd onderwerp, mits men al de maandag voorafgaande aan de sessie alvast de bijdrage mailt, zodat de griffie toetst of die voldoet aan ‘de criteria’. En als dat hij krijgen raadsleden de bijdrage van tevoren te lezen. Ik zou wel eens willen weten wat die criteria precies zijn.

Mondelinge vragen

En ik in mijn onnozelheid maar denken dat raadsleden, net als de pers en de publieke tribune, niet weten wat er komt. Achteraf had ik dat kunnen weten natuurlijk. Ook de zogenaamde mondelinge vragen worden aan de wethouder en waarschijnlijk de hele gemeenteraad toegezonden, zodat het praten daarover in wezen toneelspel is. Elke spontaniteit is dus uit de politiek verdwenen. Zoals ik al dacht: Het is gewoon toneel. 

Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen wil over procedure rond mondelinge overigens praten in het dus geheime presidium. Op dit moment blijkt de ambtelijke griffie te bepalen of die wel acceptabel zijn of vervangen moeten worden door schriftelijke vragen. Die laatste hebben het nadeel dat de beantwoording ook schriftelijk door B&W plaats vindt en redelijk lang op zich laat wachten. Voor urgente zaken vindt Becker dat niet realistisch. De griffie dwong hem zijn mondelinge vragen over het bedrag dat de gemeente aan boete kwijt aan de projectontwikkelaar van de geplande drie villa’s op de plek van café De Zwarte Kat niet te stellen, zegt hij. Ze waren natuurlijk wel binnen, zodat de dreiging die ervan uitging voor de gemeente tot een snel gemaakt gemeentelijk persbericht leidde. Becker stelt nu maar schriftelijke vragen. Met enige tegenzin, maar omdat de griffie van de gemeenteraad het zo wil. Transparantie? Kom nou!

9 REACTIES

  1. Een raadslid in een gemeente met 60.001-100.000 bewoners krijgt € 1.668,76 /maand en 188 euro onkostenvergoeding. Dat is meer dan 60.000 euro per maand voor de 37 raadsleden in Amstelveen. In feite weggegooid belastinggeld, want deze dames en heren vergaderen alleen voor zichzelf en niet voor de lokale bewoners.

    • Als jij je taak als raadslid serieus neemt, ben je heus wel meer kwijt dan de ongeveer 20 uur/week die er voor staat. Dat geldt zeker voor de kleinere partijen. Maar ik heb de indruk dat naast wat goedbedoelende amateurs, de meeste er zitten voor het opbouwen/onderhouden van hun netwerk en enkele zelfs voor de voordeeltjes voor hun privé business omdat zij vooraan zitten bij de besluitvorming. (Het Oude Dorp is bijvoorbeeld al de gotspe in geheel Amstelveen. In alle kroegen begint men al te glimlachen of sarcastische opmerkingen te maken als dit ter sprake komt)

  2. Ik zou er een accent op willen zetten Hr. Bos: politiek Amstelveen = poppenkast.
    Wikipedia geeft aan: “Een poppenkast is een “theater” waarin met behulp van handpoppen een verhaal wordt uitgebeeld. De kast, vaak vervaardigd van latten of stangen bekleed met gordijnen, is zo groot dat de poppenspeler zich onder het “speelvlak” zittend of staande kan verbergen”.
    En dat is exact wat hier in Amstelveen gaande is. Politiek Amstelveen en met name het college van B&W verschuilt zich, bij voortduring, graag achter het gordijn van volledige verantwoordelijkheid nemen/dragen. Het Zwarte Kat issue is inderdaad het laatste schrijnende voorbeeld.
    Het is in belangrijke reden juist om deze reden dat het gros van de NL-bevolking afhaakt als het de politieke interesse betreft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.