Het woord liegen gebruikt hij niet, maar volgens ex-directeur Rudolf Switser van het Openluchttheater heeft het bestuur van Stadsdorp Elsrijk in reactie op diens publieke uitspraken na zijn vertrek wel onjuiste dingen gezegd. Bijvoorbeeld dat hij er een soort Bostheater van wilde maken. Dat meldde het bestuur in een Nieuwbrief, die overigens volgens Switser in dit geval wordt misbruikt.

Hij vindt de uitlatingen van het bestuur trouwens opmerkelijk, omdat het reageert op de krantenartikel waarin heel het Bostheater niet één keer voorkwam. “Ik heb ooit gezegd dat het Openluchttheater een goede plek zou zijn om voorstellingen, die te klein zijn voor het Bostheater, door te schuiven naar het Openluchttheater, daar lijkt me niks mis mee.”

Fantasie

Maar dat het Openluchttheater volgens hem hetzelfde zou moeten functioneren als het Bostheater is volgens Switser een aan de fantasie van het bestuur ontsprongen fantasie, die het in de Nieuwsbrief schreef. Het bestuur fantaseert naar zijn mening ook dat hij er een commercieel theater van zou willen maken. “Of doelt  het bestuur op mijn suggestie daar trouwerijen of kinderpartijtjes te laten plaatsvinden  op deze unieke locatie? Dat kan best een kostendekkende situatie zijn zonder allerlei winstoogmerken. Wél heb ik een vergelijking getrokken met het succesvolle Poppentheater, ook in de wijk Elsrijk gelegen”, zegt Switser.

Uniek

“Ik  ben van mening dat het openluchttheater te uniek is om alleen door vrijwilligers gerund te worden. In het verleden is uit ervaring gebleken dat het altijd dezelfde mensen zijn die jarenlang de stoelen na afloop opruimen en je vrijwilligers moeilijk kan houden aan hun aangegane verplichtingen.”

Ook de opmerking van bestuurslid Hans Steenvoorden (ook ex-voorzitter van de PvdA en bestuurslid van RTVA) in het Amstelveens Nieuwsblad dat bij bekende Nederlanders op het podium wilde hijsen, waarvoor geen budget is, slaat wat Switser betreft nergens op. “In de afgelopen vier jaar hebben we alleen als bekende Nederlanders Ronald Snijders gehad en Francis van Broekhuizen in een jury. Ik zou verder geen bekende Nederlanders weten. Maar zou dat graag van Steenvoorden vernemen waaruit blijkt dat dit een wens is van ondergetekende.”

Blokhut

Volgens hem vinden verschillende mensen het ook vreemd dat de beheerder van het Huis van de Wijk (Huis Elrijk aan de Graaf Aelbrechtlaan) en van de Blokhut bij het Openluchttheater plaats heeft in het bestuur van het Stadsdorp en nu (weer) in de Openluchttheater -werkgroep. “Dan ben je dus je eigen werkgever”, redeneert Switser. “Mocht er ooit een arbeidsconflict ontstaan, dan krijg je hele rare verhoudingen. Het heen en weer schuiven van Stadsdorpbestuur naar Openluchttheaterclub  (en dan weer terug, of andersom) komt niet erg solide over. Het is een beetje hoe de bestuurlijke wind daar waait. Dat twee bestuursleden van het Stadsdorpbestuur ook in de Openlucht theaterclub zitten, vind ik een vorm van ongezonde zelfbestuiving.  Ik denk dat het theater een juist wat creatiever en proactief team verdient, dat iets voor elkaar kan krijgen en niet met dezelfde pet op zit richting Stadsdorp.”

Optredens gepland

Hij vindt het kwalijk dat hem in de pers wordt verweten geen enkele overdracht te hebben gepleegd. “Dat is namelijk wél het geval. Alle artiesten die gaan optreden tot september 2021, hebben van mij een persoonlijke mail gehad, waarin staat dat zij zich voortaan tot het Stadsbestuur kunnen wenden voor vragen. De programmering van het gehele seizoen 2020 is netjes overgeheveld naar volgend jaar. Alle optredens zijn gepland en geboekt, het Stadsbestuur is er zich terdege van bewust dat het in een opgemaakt bedje kruipt.”

Wijkcoach? Nooit gezien

Ook vindt hij het vreemd dat de verklaring van het bestuur in de Nieuwsbrief mede is ondertekend door een nog maar net aangetreden wijkcoach. “Die vindt blijkbaar dingen van mij, terwijl ik deze dame nog nooit heb ontmoet.”

Switser zegt van harte te hopen dat het theater ooit het Stadsdorp ontgroeit en de professionele aansturing krijgt die het verdient.  “Zodat iedereen er zich in kan vinden en dat kan best met de wijk erbij. Er wordt driftig door het Stadsbestuur met de term zelfreflectie gestrooid. Zou het niet eens tijd worden dat er plaats gemaakt wordt voor jongere, frissere bestuursleden met een minder beladen verleden in allerlei bestuursfuncties?”

10 REACTIES

  • Hé, weer iemand van de kleffe club Hans Steenvoorden en nog niets van Raat gehoord? Oh nee, hij maakt er zelf deel van uit.
   Zegt Herbert, maak er nu een leuk theater van voor alle Amstelveners, zoals het vroeger was en hoe je dat doet zal de gemiddelde Amstelvener worst wezen.

 1. Simpele oplossing: haal het theater weg uit de hebberige handen en claim van Stadsdorp Elsrijk met al dat geneuzel en ga het zélf koesteren, gemeenteraad!
  Maakt niet uit in welke wijk het toevallig ligt, architect Broerse heeft het zéker nooit ontworpen als privé nalatenschap voor de heer Steenvoorden en zijn volgelingen uit die buurt. Zorg dat de directeur weer verder kan met mooie programma’s maken en ondersteun het theater in alle opzichten met een welverdiend podium, Amstelveen is het waard!

 2. Klein probleempje. Hans Steenvoorden zit (met zn vriendje Henk Bleekemolen die ook bij bestuur-RTVA zat) in de krochten van de PvdA. PvdA zit in het College en de coalitie. Die gaan dat aldus niet toelaten dat Hans Steenvoorden terecht wordt gewezen.

  • U vergeet nog wat! Henk Bleekemolen zat ook nog in de buurtclub van de Groenelaan, die ten tijde van zijn voorzitterschap ook een soort clubje was met slot op de pot.

 3. Dat was een ‘Like’, Olaf. Ik was het eens met Evelien en ik had geen behoefte om er nog iets overbodigs aan toe te voegen. Bovendien gun ik het je om een aanmerking te kunnen maken, want dat doe jij graag.

 4. Ik zou dit theater zelfs voor willen dragen als cultureel erfgoed van Amstelveen. Elke oudere Amstelvener hier wel eens een voorstelling bijgewoond m.n. als kind.
  Het is net zo verbonden met Amstelveen als het Varkentje , de De Dikkert en het Oude Dorp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.