De CDA fractie in de gemeenteraad wil door meer etages op flatgebouwen in de stad te laten bouwen, bijdragen aan het oplossen van de woningnood. Volgens CDA Amstelveen kunnen er (duurzaam) zo drieduizend woningen (extra) worden gebouwd.

De partij nodigde bouwers vrijdag uit voor een ontbijt (foto) om de plannen van hen aan de pers te laten presenteren.

Duurzaam

Volgens het in Kronenburg gevestigde Creative City Solutions (CCS), dat zich vooral op Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) richt, kost het volledig verduurzamen van een appartement al gauw zo’n € 60.000. Het zogenaamde ‘optoppen’ van de flatgebouwen zou de eigenaren honderden euro’s aan maandelijkse lasten besparen, zegt het bedrijf. In de A.J. Ernststraat in Buitenveldert heeft men al zo’n project onder handen. Intussen bouwt men net alleen extra étages op de panden, maar verkleint ook op de onderste bouwlaag, waar de bergruimten staan, die boxen.

Oren

Aannemers en projectontwikkelaars hebben er wel oren naar, bleek aan het ontbijt. Wethouder Floor Gordon vond het aanvankelijk allemaal te duur worden, maar wellicht denkt zij er nu anders over, dacht burgerraadslid Bert Rouwenhorst. Hij ziet alleen een win-win situatie. Verduurzaming is te betalen en aan woningbouw wordt een bijdrage geleverd.

Het bedrijf BuurtBoost bouwt in hout en voor corporaties. Met als doel, zegt de organisatie in een folder, naoorlogse woonwijken van betaalbare woningen te voorzien met een ‘maximaal draagvlak’. Dat ligt bij de Amstelveense VVE’s moeilijker. Optoppen blijft lastig, geeft een van de vertegenwoordigers van aannemers toe. Vooral de vergunningen van gemeenten en de daarmee verbonden regels leveren vaak problemen op. Er wordt in elk geval zonder gas gebouwd. De optoppers verdichten en hebben dus geen extra ruimte nodig. En parkeren dan? Dat kost meer ruimte, geven zij toe, al moeten er volgens de meest duurzamen onder hen wel rekening mee worden gehouden dat er steeds minder wordt gereden, vooral door jongeren. Eigenlijk wil men dat de eenmaal in flats waar de activiteiten zijn gepland, ambassadeurs voor het optoppen ontstaan, vertelt iemand van aannemer Heijmans.

“Met de opbrengst van de woningverkoop helpen we vve’s om achterstallig onderhoud uit te voeren en het hele pand te verduurzamen”, staat er in een folder van CCS. Die wil de gemeente wel helpen aan woningen, maar “op dit moment is een systematische uitvoer van ons concept niet haalbaar.” In Amstelveen is er volgens het bedrijf plaats voor 1.488 nieuwe woningen volgens de optopprincipe. “Tegelijkertijd zouden we 4.464 woningen kunnen verduurzamen.” Die liggen dan op alle (ook de oudere) verdiepingen.

Uitdagingen

CCS denkt aan de vijf flatgebouwen aan Zonnestein, tien in de omgeving van de Van Heuven Goedhartlaan, zeven in de Alpen Rondwegbuurt en vier aan de Fideliolaan. Het antwoord is dus aan de gemeente, zegt het CDA, dat overigens maar een raadslid heeft, maar denkt dat andere fracties ook voorstander zullen zijn. “Ons concept kan uitkomst bieden”, zegt de in Kronenburg gevestigde organisatie, verwijzend naar de opgaven waarvoor de gemeente staat. Er moeten woningen bij, de CO2-uitstoot moet omlaag en de stad moet leefbaar blijven. “Wij gaan graag verder in gesprek om samen een duurzame, aantrekkelijke samenwerking vorm te geven,” zegt CCS.

Overigens lijken de kamers van de duurzame flats leverende bedrijf wel klein. Een driekamer appartement is 60 vierkante meter en de kleinste studio heeft een oppervlakte van 29 m2.

3 REACTIES

  1. Tja dat is iets wat in derde wereld landen ook vaak gedaan wordt met vaak instorting tot gevolg. Heel veel wooncomplexen zijn nooit gebouwd op latere verhoging met een aantal etages. Kom op CDA; nu geen gekke- en populistische dingen gaan roepen.

    • Dat vind ik een flauwe reactie! Wellicht levert het toch een paar honderd extra woonruimtes op. Per slot van rekening leven we hier nog altijd in Bangla Desh of Turkije. In ieder geval toch altijd waard om te bekijken. Als het aan D66 en de VVD ligt wordt er alleen in de super-de-luxe sector gebouwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.