De aan de Sportlaan geleden International School of Amsterdam (ISA) is met 2033 ingezamelde apparaten de winnaar van de zogenoemde E-waste Race. Leerlingen van vijf scholen in Amstelveen zamelden elektronisch afval in zodat het niet in de verbrandingsoven belandt, maar wordt gerecycled en hergebruikt. In totaal zamelden de scholen met hulp van buurtbewoners 4.461 oude apparaten in.

In Nederland wordt nu de helft van het klein elektronisch afval niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen. De E-waste Race moedigt volgens wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer, NME educatie) kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun afgedankte elektronica.

Circulair

De wedstrijd startte met een interactieve gastles van de E-waste Race organisatie waarin kinderen onder andere leerden over grondstofschaarste, ‘consuminderen‘ en een circulaire economie.

Daarna zamelden de leerlingen vier weken lang elektronisch afval in. Buurtbewoners konden oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze kwamen ophalen. Alle apparaten die op deze manier zijn ingezameld, worden hergebruikt of gerecycled. Zo draagt de race volgens de gemeente bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Recyclers

De E-waste Race Amstelveen is een initiatief van E-Waste Race en de gemeente. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Aan de wedstrijd deden de scholen Michiel de Ruyter, International School of Amsterdam, De Zwaluw, De Bloeiwijzer en De Pioniers mee. Klein elektronisch afval kan ook worden ingeleverd bij het afvalbrengstation op bedrijventerrein Legmeer. Zie voor meer info: www.amstelveen.nl/afval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.