Kunstenaar Jan Verschoor, van wie de gemeente diverse werken in haar kunstcollectie heeft, geeft vrijdag 24 september een presentatie ervan in de zogenaamde huiskamer, rond de raadzaal, van het raadhuis.

Verschoor leverde aan de gemeente zowel beelden in de openbare ruimte, die hij op foto’s presenteert, samen meet twee beelden van eerdere exposities. De totale collectie foto’s is momenteel te zien in de ‘huiskamer’, waar hij ook de presentatie geeft over zijn werk en loopbaan.

Bakermat

Jan Verschoor maakt onderdeel uit van de culturele geschiedenis van Amstelveen. Andersom maakt Amstelveen een groot deel uit van de (levens)geschiedenis van deze veelzijdige kunstenaar. “Wij zijn er trots op dat Jan Amstelveen als bakermat koos voor zijn kunst en hier zijn inspiratie vandaan haalt”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur).

Naar zijn mening is Verschoor, ook lid van de gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst,  een grensverleggende kunstenaar. De commissie adviseert de gemeente bij de aankoop en plaatsing van beeldende kunst in de openbare ruimte.

Museumhuis

Jan Verschoor woont en werkt sinds 1962 op een steenworp afstand van het raadhuis, in het Museumhuis naast Museum JAN. In de weekenden stelt hij zijn huis open voor publiek, zodat het in een huiselijke en intieme ambiance  zijn omvangrijke oeuvre kan bekijken. Hier stond hij aan de wieg van Museum Jan van der Togt, tegenwoordig Museum JAN, waarvan hij 25 jaar directeur was.

Aansluitend aan de presentatie kunnen de aanwezigen rondom de raadzaal foto’s bekijken van zijn expositie Verstilde beweging: Sculpturen & objecten in Landgoed Kasteel Keukenhof in 2015. Op de foto’s is te zien hoe in deze historische omgeving de hedendaagse kunst van Verschoor een verbintenis aangaat met de geschiedenis van de kamers en torens van het gebouw.

Wie de presentatie van Verschoor wil bijwonen kan zich (wegens corona verplicht) aanmelden via kunstencultuur@amstelveen.nl. Wegens corona is er overigens maar voor een beperkt aantal bezoekers plaats, waarschuwt de gemeente.

Op de foto: Verschoor (links), burgemeester Poppens, cultuurwethouder Raat en gemeentelijk beleidsadviseur Fleur Albers.

2 COMMENTS

  1. Zonder iets aan de verdiensten van de hr Jan Verschoor af te willen, maar er zijn toch ook genoeg andere gerenommeerde kunstenaars in Amstelveen? Ik hoor daar relatief weinig van.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.