De enquête vooral over honden in het Amsterdamse Bos is gestart. Bezoekers kunnen zich uitspreken als onderdeel van een participatieproces, opgezet na de inspraak op het Bosplan Amsterdamse Bos 2020-2030.

Belanghebbenden en belangstellenden kunnen zich door deelname aan de enquête uiten over hun ervaringen met drukte en incidenten in het Bos in het algemeen en met honden in het bijzonder.

Aanlijnplicht

De enquête toetst ook de mening over een beperkte aanlijnplicht voor honden in het hoofdentreegebied bij de Bosbaan en op de doorgaande hoofdpaden en –wegen. Omdat het Bos en Amstelveen het belangrijk vinden dat honden ook in het hoofdentreegebied kunnen blijven loslopen, bestaat het idee er twee losloopgebieden en een zwemstrand in te richten. Ook mensen zonder hond kunnen hun mening geven.

 Toenemend bezoek

De uitvoering van een aantal punten uit het Bosplan pakken Amsterdam en Amstelveen gezamenlijk op. Evaluatie van het hondenbeleid is daar een onderdeel van.

In twintig jaar is het bezoek aan het Bos gestegen van 4,5 miljoen naar meer dan zes miljoen bezoeken per jaar. Maar dat toenemend aantal bezoeken gaat gepaard met een verstoring van de natuurontwikkeling en onveilige situaties. Hier zijn volgens de directie van het Bos in de meeste gevallen honden bij betrokken.

In het Bosplan 2020–2030 is daarom als actie opgenomen te kijken naar een mogelijke aanpassing van het huidige beleid. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat honden en hun baasjes welkom zijn en blijven in het Bos, om de hond uit te laten rennen, te wandelen en elkaar te ontmoeten.

 Enquête

Op advies van participatie-experts is voor een enquête gekozen, wege de coronabeperkingen, meldt de gemeente. “Deze participatievorm biedt zo veel mogelijk mensen de ruimte om hun mening te geven.”
Zowel het Amsterdamse als het Amstelveense burgerpanel kunnen de enquête invullen. Verder wordt een aantal willekeurig geselecteerde Amstelveners en Amsterdammers gebeld. Om iedereen in de gelegenheid te stellen te reageren, is de enquête ook publiekelijk toegankelijk via de website van de gemeente Amsterdam. Deelname kost ongeveer 10 minuten. De vragenlijst blijft tot en met 26 september 2021 open staan. Degenen die een inspraakreactie hebben gegeven op het Bosplan krijgen bericht over de enquête.

 Vervolgproces

Naar verwachting zijn de resultaten aan het begin van de herfst bekend. Op basis van deze resultaten, een online vervolggesprek over de aanpassingsvoorstellen en inrichting van nieuwe gebieden en adviezen van experts worden concrete maatregelen uitgewerkt, zegt de gemeente. De resultaten en de maatregelen daarvan zijn naar verwachting in het najaar bekend en vervolgens te vinden op de website van het Amsterdamse Bos. Ook op het Facebook-account van het Amsterdamse Bos is informatie te vinden.

Foto: Marijke Mooy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.