Alle 10.000 leerlingen van basisscholen krijgen na Pasen een boompje mee naar huis om het thuis op te kweken. In het project de Bomenschool Amstelveen kweken en verzorgen basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente bomen. Daarnaast bestaat er een kwekerij onder dezelfde naam.

Woensdag 7 april start zij met het uitdelen van boompjes aan leerlingen van alle  basisscholen, inclusief de internationale. Samen met kinderburgemeester Elina Orangi delen de wethouders Frank Berkhout (onderwijs) en Floor Gordon (groen) dan de eerste boompjes uit aan scholieren van Brede school Omnibus.

Tien soorten

Het gaat om tien Nederlandse soorten: van haagbeuk tot hazelaar en van zomereik tot lijsterbes. De boompjes zijn veertig centimeter hoog en kinderen kunnen ze in de tuin planten of in een grote pot op het balkon.

Bomen zijn belangrijk voor de stad, omdat die regenwater opvangen en zorgen voor schaduw en verkoeling in de zomer, zegt Floor Gordon. “We vinden het belangrijk dat kinderen dit al jong meekrijgen. Daarom zijn we ook gestart met de Bomenschool en laten we kinderen beleven hoe het is om voor een boom te zorgen.” De gemeente zegt meer bomen in de stad te willen en dat door deze actie die een plek in particuliere tuinen en op balkons krijgen.

Plantlessen

Op de kwekerij van de Bomenschool Amstelveen staan 900 bomen van zo’n anderhalve meter hoog. Het zijn dezelfde boomsoorten als die nu worden uitgedeeld. Ze zijn gekozen om hun ecologische waarde. want ze zijn goed voor bijen, vlinders, vleermuizen, vogels en andere dieren.

“Dit zijn onvergetelijke ervaringen voor kinderen”, vindt onderwijswethouder Frank Berkhout. “De boompjes in de Bomenschool zijn geplant en worden verzorgd door leerlingen van een aantal basisscholen. Ze krijgen daarvoor speciale zomer- en winterlessen. Ook andere scholen kunnen winterlessen aanvragen. Om te zorgen dat alle kinderen een boom kunnen planten, doen we nu de actie Thuiskweekboompje. Kinderen leren zo wat bomen nodig hebben om te groeien.”

De bomen op de kwekerij zijn binnen drie jaar drie meter groot. Dan gaan ze van de Bomenschool naar hun definitieve plek in groenstroken in het gebied rond de A9, waar eerder trouwens duizenden bomen zijn gekapt wegens de verbreding.

Folder met uitleg

Bij het thuiskweekboompje dat de kinderen na Pasen krijgen, behoort ook een folder met uitleg. Die krijgen leerlingen van basisscholen van tevoren mee naar huis. Er staat onder andere in hoe het boompje moet worden geplant. Ouders of verzorgers kunnen alvast nadenken over een mooie plek voor het boompje op het balkon of in de tuin. De kwekerij startte in oktober onder de naam Kinderbomenbank. Dat is nu dus Bomenschool Amstelveen geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.