Deze maand verscheen Oefeningen in dapperheid, de biografie van René/Renate Stoute. Auteur David de Poel is op donderdag 21 april (20.00 uur) te gast bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg. Hij wordt geïnterviewd door collega-schrijver Sabine van den Berg, van wie onlangs de roman Biotopia 1.0 verscheen.

Omdat er raakvlakken zijn tussen de boeken en de auteurs, zal David op zijn beurt Sabine interviewen: Een dubbelinterview dus.

Travestiet

Rene Stoute (1950-2000) had een turbulent en heftig leven. Hij werd geboren in Haarlem en raakte in zijn tienerjaren verslaafd aan opium en later aan heroïne. Om zijn verslaving te bekostigen stal hij autoradio’s en vervalste hij cheques. In de gevangenis ontdekte hij de literatuur en begon hij te schrijven. Zijn probeersels mondden uit in het cultboek Op de rug van vuile zwanen, onlangs in de Salamanderreeks is heruitgegeven. Na te zijn afgekickt, kreeg hij een baan, een relatie en een dochter. Hij werkte gestaag aan zijn oeuvre. In de avonduren verkleedde hij zich graag als vrouw, een behoefte die steeds sterker werd. Hij schaamde zich voor zijn verkleedzucht en ging ervoor in therapie. Zijn therapeute gaf hem ‘oefeningen in dapperheid’ op; hij moest zichzelf bijvoorbeeld aanleren om in vrouwenkleren de deur open te doen als er werd aangebeld. Uiteindelijk besloot hij zijn omgeving over zijn passie te vertellen. Tot zijn vreugde reageerde die nogal laconiek.

De travestie alleen gaf toch niet genoeg voldoening: René wilde helemaal vrouw worden en besloot een geslachtsveranderende operatie te ondergaan. René werd Renate.

David de Poel (1973) scheef behalve romans en verhalenbundels de uitstekend ontvangen biografie van Frans Pointl, De schrijver die over de soep vloog. Tevens was hij de inspirator en drijvende kracht achter de jubileumbundel ‘Die mensen bestaan dus ook’, die vorig jaar verscheen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Boekhandel Blankevoort.

Genderneutraal

Biotopia 1.0, het eerste deel van een trilogie, is de titel van de nieuwe roman van Sabine van den Berg. Het is een ijzingwekkend en intrigerend verhaal, met humor en duidelijk plezier geschreven, over nieuwe levensvormen en nieuwe bedreigingen. Hoe ziet onze nabije toekomst eruit als de samenleving nog verder polariseert? Niet eerder zat Van den Berg de actualiteit zo dicht op de huid. In haar wereld gaan satire en huivering hand in hand. Biotopia 1.0 is een literair, ecologisch verhaal, de eerste roman ook waarin genderneutrale taal een rol speelt. Het boek is vrij geïnspireerd op Van den Bergs jaren in de Harense kunstenaarsgemeenschap ‘De Biotoop’.

Sabine van den Berg (1969) maakte naam met de romans De naam van mijn vader, De lachende derde Wissel en Dingen die niet mogen. De trilogie Zien, Horen Zwijgen (2018) en haar poëzie- en tekendebuut Nestvlinders (2019) werden beide genomineerd voor het Beste Groninger Boek. Na afloop van het tweegesprek is er gelegenheid na te praten en wordt er natuurlijk gesigneerd.

Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl van 020 6455694.

Foto: Krijn van Noordwijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.