De eerste tien zogenaamde Stolpersteine zijn donderdag in Amstelveen gelegd. Er volgen er meer. De tour door Amstelveen begon aan de Van der Veerelaan 8, waar ooit de Joodse familie Philip woonde, een echtpaar met drie kinderen, dat samen met zoon Max in Sobibor werd vermoord (foto). Er zijn veel Joden weggevoerd uit de gemeente.

Tegenwoordig woont Justin Vosveld met zijn gezin in het huis. Hij was op deze Goede Vrijdag onder de indruk ervan dat voor zijn woning drie tegels werden gelegd, ter herinnering aan Iwan, diens vrouw Louise en zijn zoon Max.

Duitsers

Het paar was in Duitsland opgegroeid, uitgeweken naar Amstelveen toen het voor Joden daar te bar werd, maar ook begonnen de gruwelen van Hitler te heersen. Wethouder Herbert Raat (erfgoed en monumenten), die samen met kinderburgemeester Dana de eerste tegel voorzag van rode rozen (Vosveld deed dat met een witte), bedankte vooral initiatiefneemster Linda Dekhuijzen, een Amstelveense arts die de geschiedenis bestudeerde die aan al de Stolperstein ten grondslag ligt.

Kunstenaar en bedenker Günter Demnig was speciaal uit Duitsland gekomen om tegels te wippen, grond weg te halen en daarvoor in de plaats de Stolpersteine te plaatsen.

Stichting

Op veel plaatsen in Amstelveen waren ook nabestaanden van de gedeporteerden aanwezig.  In Nederland worden sinds 29 november 2007 Stolpersteine geplaatst. In Amsterdam sinds 4 mei 2009 en in Utrecht sinds 8 april 2010. Nu ook in Amstelveen dus, waar de vermoorden met een korte stilte werden herdacht. Zoon Paul Philip vroeg destijds zich af waar toch zijn ouders en broer gebleven was, tot hij het vreselijke nieuws hoorde. Zijn zuster Alice vertrok naar Zuid-Amerika, waar zij trouwde met (ook) een Duitser. Dekhuijzen wist van alle omgebrachte Joden, die nu met een steen worden herdacht, de historie.

Er is een stichting opgericht die Stolperstein in Nederland, waar men die steen kan aanvragen om slachtoffers te gedenken. Het gaat daarbij altijd om de laatste woning waar die vrijwillig verbleven. Wie wil weten of bijvoorbeeld in het huis waar men thans woont voorheen Joodse slachtoffers woonden, kan zij adres geven op www.joodsmonument.nl. Voor andere slachtoffers of bijvoorbeeld verzetsmensen, kan men kijken op www.oorlogslevens.nl

Vnlr: Raat, kinderburgemeester Dana, Vosveld en initiatiefneemster Linda Dekhuijzen

2 COMMENTS

  1. Bedankt hr. Poppens dat u aanvankelijk zo enthousiast mee wilde werken aan dit project. Of kwam dat omdat het Parool schreef dat u de wens van een negentigjarige overlevende niet wilde belonen. U heeft zich hier wel een kleinzielig typje betoont zeg.

  2. Dat had niks met belonen te maken. Hij wilde zich niet emotioneel laten gijzelen waren letterlijk zijn woorden want/en bovendien was net een jaar eerder het monument ‘Nooit meer teruggekomen’ onthuld. Dat leek hem kennelijk voldoende en wat mij betreft had hij daar ook een punt. Hij is echter teruggefloten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.