Er zijn natuurlijk ook mensen met financiële problemen die werken, constateerde raadslid Saloua Chaara van D66 woensdagavond. De raadscommissie Burgers en Samenleving behandelde de door wethouder Marijn van Ballegooien voorgestelde verruiming van de schuldhulpverlening, waardoor onder meer ook ondernemers daarvan kunnen profiteren.

De financiële cafés zijn op maar twee plaatsen van 10 tot 12 uur open, onder werktijd dus.

Saloua Chaara

Chaara stelde voor die naar de avonden te verplaatsen en ze bovendien in meer wijken te houden. Ook vond ze dat op scholen aandacht aan het omgaan met geld en schulden moet worden besteed. Zij pleitte voor een lespakket daarover en een geregeld spreekuur door een financiële specialist.

Scholen

De voorstellen vielen in principe bij de wethouder wel in goede

Victor Frequin

aarde, al wees hij er op dat financiële cafés door vrijwilligers worden bemenst en de vraag is of die op andere tijden kunnen. Maar hij zou het bij die vrijwilligers onderzoeken. Dat gold ook voor informatie op middelbare scholen, waar een spreekuur in het verleden niet zo’n succes is geweest. Overigens is leren omgaan met geld primair een taak van de ouders, zei onderwijswethouder Berkhout, die overigens voelde voor het ook op basisscholen – voor zover dat daar niet bestaat – introduceren van een op schulden gericht lesprogramma.

Stapeling

Marijn van Ballegooijen

VVD-raadslid Victor Frequin had vooral aandacht voor op zich genomen kleine bedragen die door alle bijkomende kosten tot torenhoge schulden groeien. Hij sprak in dat verband over boetes. “De stapeling waar mensen met schulden in terecht komen”, noemde hij het. Daar gaat de afdeling Balans van de gemeente (die zich met schuldhulp bezig houdt) ook actief mee aan de slag, zei de wethouder. “Wij willen die ontwikkeling een halt toeroepen.” Frequin zei dat de kosten en mensen tot kosten op lage boetes leiden die in geen verhouding meer staan tot de hoofdsom. “Dar is schrikbarend”, zei hij. “Kwijtschelding kost dan veel minder.”

Week

Terwijl wettelijk met mensen die zich melden voor schuldhulpverlening binnen vier weken moet worden gesproken, kiest ervoor dat binnen eén week te doen, zei Frequin, die dat haalbaar achtte en een jaarlijkse rapportage wenste. Jaarlijks zijn er gemiddeld 475 trajecten voor schuldhulpverlening, maar doior corona komen daar naar verwachting 75 extra bij.

Huurachterstand

Er zijn over huurachterstand afspraken gemaakt met Eigen Haard, waar waarom niet met verhuurders van geliberaliseerde woningen, wilde Wil Seijffers van AVA weten. Wethouder Rob Ellermeijer reageerde daarop dat formeel de gemeente geen basis heeft om met particuliere verhuurders tot kwijtschelding of niet doorgaan van huurverhoging tot afspraken te komen. Maar informeel wel, voegde hij er aan toe, verwijzend naar het feit dat de meeste grote verhuurders, met wie de gemeente in gesprek ging, huurverhoging matigden en met betalingsachterstanden terughoudend handelden.

De SP komt in de gemeenteraad met een motie over de BKR (Bureau Krediet Registratie) in relatie tot de schuldhulpverlening, zei raadslid Marina Casadei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.