Woningcorporaties zijn ver afgedwaald van wat zij ooit waren en uitgegroeid tot projectontwikkelaars met goed betaalde directeuren. Dat besef lijkt ook meer en meer bij de gemeente door te dringen. Die wil graag weten waar een lening van de corporatie voor is, waarvoor zij voor mede garant moet. Daarom is zijn tegen het voorstel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat maar te veranderen. Amstelveen wil de regie houden.

Rob Ellermeijer

Leningen worden door een corporatie gesloten voor bouwen en onderhouden van sociale huurwoningen. de uitvoering van nieuwbouwplannen of het onderhoud van een complex woningen. Het Waarborgfonds Sociale Woningen (WSW) staat borg, waarvoor het –  als de buffers niet toereikend zijn – renteloze leningen vraagt aan het Rijk en gemeenten. Het rijk staat vervolgens borg voor 50%, een kwart wordt verdeeld over alle gemeenten die borg staan en ook voor een kwart wordt borgstelling de in de leningsovereenkomst genoemde gemeente gevraagd.

Toename

De VNG wil dat het achtervangrisico dat een gemeente loopt een afspiegeling is van de waarde van het bezit dat een corporatie in een gemeente heeft. Daardoor zou de risiscopositie van Amstelveen, op basis van de bestaande geborgde leningen, fors toenemen, zegt de gemeente.

Verschillen

De VNG constateert dat er een ‘scheefheid’ is ontstaan tussen gemeenten wat betreft de

Herbert Raat

garantstelling die zij geven voor leningen die woningcorporaties aangaan. Dit komt doordat investeringen van een corporatie per gemeente verschillen en leningen bedrijfsgebonden zijn. De VNG stelt gemeenten voor dit recht te trekken en reikt daarvoor een aantal oplossingsrichtingen aan.

Regie

B&W van Amstelveen voelen daar niets voor, zegt wethouder Rob Ellermeijer van Wonen.  Grootste corporatie waar hij mee heeft te maken is Eigen Haard, die ook woningen heeft in bijvoorbeeld Amsterdam. “In het voorstel van de VNG gaat de achtervang van Amstelveen omhoog, omdat er gerekend wordt met een verdeelsleutel op basis van marktwaardes”, heeft Ellermeijer berekend. “Daarnaast leidt het voorstel ertoe dat we afhankelijker worden van situaties in andere gemeenten. Wij willen als gemeente hier zelf regie op houden.”

Invloed

Dat vindt ook zijn VVD-partijgenoot wethouder Herbert Raat van Financiën, die zelf ooit woonde in een sociale huurwoning en constateert dat corporaties ver zijn afgeraakt van de het doel van de oude woningbouwverenigingen.  “Vijf jaar geleden hebben het college en de gemeenteraad gekozen voor maximale invloed op de daadwerkelijke investeringen door de corporaties”, zegt Raat. “Daarmee is de ongelimiteerde achtervangovereenkomst vervangen door een achtervang per lening. Dit willen we graag zo houden en daarmee houden we als gemeente zelf grip op onze financiële positie.“

Overigens vindt hij dat corporaties verder van huurders van woningen zijn komen te staan. “Er is sprake van enorm veel achterstallig onderhoud, waarover bewoners keer op keer moeten klagen. Wij zijn heel kritisch naar de corporaties en willen niet zomaar borg staan voor elke lening die zij bedenken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.