Onderwijswethouder Frank Berkhout gaat met scholen, ouders en andere partijen praten over introductie van het IVIO-onderwijssysteen (Instituut voor Individueel Ontwikkeling). Hij antwoordde dat op vragen van raadslid Jacqueline Höcker van Actief voor Amstelveen (AVA), woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS).

Jacqueline Hocker

Het reguliere onderwijs blijkt niet aan te sluiten op de handicaps van sommige leerlingen, bijvoorbeeld ADHD, autisme andere diagnostiek, waardoor men vaak thuis komt te zitten. Overigens biedt de in september in Amstelveen startende Digibende combinatie van onderwijs en ontwikkeling in een zorgcentrum voor IT slimmeriken. Maar er zijn ook andere specialismen nodig dan die voor digitale freaks, vindt Höcker.

40 gemeenten

IVIO onderwijs is eigenlijk onderwijs op afstand en het systeem wordt al in 40 gemeenten gegeven, zegt ze. Het speciaal onderwijs is volgens haar geschikt voor leerlingen die wel kunnen leren op vmbo, havo en vwo-niveau maar wegens hun handicap niet naar reguliere scholen kunnen. “Vaak zijn zij ook zeer stressgevoelig tijdens bijvoorbeeld vervoer en groepsvorming.” Het al bestaande Voortgezet Speciaal Onderwijs past hen ook niet omdat het een te beperkt takenpakket, zei Höcker.

Locatie

“Het IVIO onderwijs is deel van de wereldschool, waar ook leerlingen met bijvoorbeeld reizende ouders geplaatst kunnen worden. Dit is mogelijk omdat leerlingen zelf het tempo, de locatie en het begin van het schooljaar zelf kunnen bepalen”, zegt Höcker. Zij wees er in de commissievergadering op dat het systeem zelf docenten en materialen heeft en samenwerkingsverbanden aangaat.

Jacqueline Höcker: “Het raakte mij echt dat na een lange tijd deze ouders van leerlingen gehoord worden en er weer hoop is”.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.