Heel de met veel publicitaire ophef in het Cobra Museum gestarte campagne om de minima te wijzen op de armoede bestrijdende gemeentelijke regelingen in Amstelveen heeft niets uitgehaald. Dat bleek tijdens de door de PvdA georganiseerde bijeenkomst ter voorbereiding van het nieuwe minimabeleid, waarover de gemeenteraad over twee weken moet beslissen. PvdA-raadslid Suzanne Piet gaf royaal toe dat de actie – met onder meer flyers en affiches in alles bushokjes – in wezen een flop bleek.

Susanne Piet

Zij was intussen wel trots op het door haar PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen voorgestelde veranderde beleid ter bestrijding van de armoede. Maar de bijeenkomst tussen de vergadering van de raadscommissie en die van de gemeenteraad was bedoeld om er zo mogelijk nog wijzigingen via amendementen en moties in aan te brengen op basis van gesprekken met inwoners. Van de laatsten waren er in café de Manen in Bovenkerk eigenlijk weinig, maar wel waren de meeste politieke partijen vertegenwoordigd. Het door Van Ballegooijen aangepaste minimabeleid houdt onder meer in dat ieder kind dat naar voortgezegd onderwijs gaat een computer krijgt ter waarde van 400 euro (was 300), dus niet langer één computer per gezin. Overigens pleitten diverse fracties in de raadscommissie voor computers ook aan kin deren op de basisschool te verstekken als zij tot gezinnen met lage inkomens behoren. Dat kan wel, zei Van Ballegooijen, mits een ‘financiële aanpassing’ plaats vindt.

Wantrouwen

Over de bestaande armoederegelingen geven ambtenaren vaak gebrekkige informatie. In elk geval kennen zij vaak de voorzieningen niet goed die er in Amstelveen zijn, zoals de Voedsel- en de Kledingbank. Die kritiek kwam bijvoorbeeld van voorzitter Annick Visser van de Voedselbank, die de bijeenkomst opende. Zij gaf een overzicht van de geschiedenis en huidige status van de Voedselbanken in Nederland en constateerde dat het algemene wantrouwen van de overheid jegens minima ook in Amstelveen is neergedaald. De overheid lijkt in principe van wantrouwen in plaats van vertrouwen  uit te gaan als iemand zich om hulp bij haar vervoegt, zei ze. En omtrent de Kledingbank bleek noch een cliënt van de Voedselbank noch diens klantmanager bij de gemeente iets te weten.

Formulieren

Volgens haar blijken minima vaak ook niet uit de weg te kunnen met de naar haar mening ‘vreselijk ingewikkelde’ formulieren die moeten worden ingevuld op de weg naar armoederegelingen. En zij hekelde de incasso van schulden bij de overheid die door boete op boete steeds hoger worden, terwijl bij de schuldenaren helemaal geen geld aanwezig is. Die overheid is volgens haar de belangrijkste schuldeiser. Een overheid die ook de totaal mislukte Participatiewet in het leven riep, waardoor sociale werkplaatsen sneuvelden, omdat de daar werkzame mensen naar reguliere bedrijven moesten, met het gevolg dat velen nu thuis zitten.

Amstelveenpas

Vrij algemeen was de indruk van de aanwezigen dat de zogenoemde Amstelveenpas niet werkt. In 2016 werd daar in de HEMA een nieuwe versie van door voormalig D66-wethouder Maaike Veeningen gepresenteerd, maar het bedrijfsleven geeft nauwelijks kortingen. Bij de HEMA is die 10%. Een derde van de doelgroep heeft de pas en daarvan maakt maar 62% er gebruik van, constateerde raadslid Suzanne Piet van de PvdA. De voortzetting van de nu bestaande Amstelveenpas hang dan ook aan een zijden draadje.

1 REACTIE

  1. Toch een volstrekte afgang dat een clientbegeleider niet eens van de kledingbank op de hoogte is. Zoiets valt de persoon aan te rekenen, maar ook de overheid. Die Amstelveenpas is pas echt de grootste giller van geheel sociaal Nederland; het bedrijfsleven doet nagenoeg niets volgens de overheid, maar de gemiddelde Nederlander betaalt al zeker 50% belasting aan diezelfde overheid, ook de verpleegster, agent en onderwijzer. Daarvoor mag je wel wat terugzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.