Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Amstelveen aangewezen als proefgemeente voor betere Dementiezorg, die – naast Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch – deelneemt aan een vierjarig onderzoek. Het Ministerie van VWS geeft de gemeente € 1 miljoen en Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid draagt vier ton 400.000 bij. B&W gaan de gemeenteraad voorstellen zelf ook € 400.000 voor het onderzoek te reserveren.

Minister Hugo de Jonge.

Omdat verwacht wordt dat de problematiek rond inwoners met dementie en hun naasten de komende jaren steeds verder toeneemt, wil VWS de dementiezorg verbeteren. Daarnaast gaat het experimenteren met die zorg in en om het huis, waarnaar naar verwachting ook geld verschuift van verpleegtehuizen.

Ondersteuning

In het onderzoek wordt bekeken hoe inwoners met dementie en hun naasten passende ondersteuning kunnen krijgen. Doel is (weer) dat zij langer thuis blijven wonen. De

Marijn van Ballegooijen

mogelijkheid wordt bekeken regels te schrappen en of er makkelijker met geld uit verschillende potten kan worden omgegaan. De gemeente, de professor Anne-Mei The en de onderzoekers gaan in gesprek met mantelzorgers, casemanagers en andere betrokkenen in de zorg om goede experimenten te bedenken. Door deze aanpak komt er meer

Langer thuis

Wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg en Welzijn zegt blij te zijn met het onderzoek. “De hoop is dat je langer thuis kan wonen als je meer zorg krijgt. We bekijken of we de zorgkwaliteit kunnen verhogen. Het college maakt zich zorgen over Amstelveners die er mee hebben te maken en vindt de juiste ondersteuning van deze inwoners en hun mantelzorgers van groot belang.”

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.