De raadsleden Ewa Petiet van Burgerbelangen (bbA) en Esther Veenboer van de PvdA willen dat de gemeente krachtiger strijdt tegen ‘ondermijning’, de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. In de gemeenteraad komen zij met een motie daarover.

Ewa Petiet

De twee spraken er over bij de behandeling van het Regionaal Veiligheidsplan in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). Volgens hen moet er een plan van aanpak komen om Amstelveners te wijzen op de gevaren ervan en hoe men die criminaliteit kan herkennen.

Ontwrichtend

“Ondermijning gaat over zeer ontwrichtende activiteiten, die de bestaanszekerheid en veiligheid van onze inwoners aantasten en dat moet zo spoedig mogelijk stoppen”, zegt Veenboer. In de commissie verwees zowel zij als Petiet naar een interview met de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn – te Strake, in de Volkskrant ondermijning ‘het sluipend bederf van onze rechtsstaat’ noemde. Het is volgens haar de hoogste tijd de oorlog te verklaren aan de Al Capones van deze tijd, waarbij hulp van publiek en gemeenten onmisbaar is.

Ook de Amstelveense burgemeester Bas Eenhoorn waarschuwde al vaak voor het gevaar

Esther Veenboer

van ondermijnen. Voor de bestrijding van het probleem heeft minister Grapperhaus 100 miljoen euro extra uitgetrokken.

Drugs

Volgens Ewa  Petiet ontkomt Amstelveen niet aan ondermijning. “We lazen in het Regionaal Veiligheidsplan dat de ondermijning in onze regio vooral voortkomt uit de drugshandel, in het bijzonder de cocaïnehandel”, zegt ze. “Dat gaat gepaard met soms grof geweld en heeft dus een grote impact op onze samenleving. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners weten wat ondermijning is en dat zij een signalerende rol naar de gemeente hebben. Bijvoorbeeld als ze zien of vermoeden dat op zolders of in schuren in de buurt wiet wordt geteeld”.

Vuist

Volgens Esther Veenboer moet de regio een vuist maken tegen deze activiteiten. “De fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam stelde voor om een top-100-aanpak te ontwikkelen in de strijd tegen ondermijning. Amstelveen is geen eiland en daarom is een aanpak in regionaal verband heel verstandig.” Haar fractie wil bekijken hoe de gemeente zich succesvol kan aansluiten bij de aanpak van Amsterdam.

4 REACTIES

 1. Legaliseren van drugs in combinatie met goede voorlichting en begeleiding van verslaafden kost minder slachtoffers, geld en veiligheid dan de ‘war on drugs’. Die kent maar één winnaar (de criminaliteit) en miljoenen verliezers (wij).

  • Op dit moment kun je, als je wilt, overal drugs krijgen, ook hard drugs. In het verleden heb ik in mijn werk genoeg ellende ten gevolge van deze rotzooi gezien. Ook van zogenaamde soft drugs. Dus ben ik een fel tegenstander van echte legalisering.

 2. Ik ben tegenstander van drugs én van die kostbare en zinloze (want niet te winnen) oorlog tegen drugs die zo ontzettend veel slachtoffers maakt, die de handel in drugs zo lucratief maakt en die de handelaars zo rijk en machtig maken.

  Iedere zogenaamde drugsvangst leidt tot verhoging van de schaarste van drugs en dus van de waarde en de prijzen ervan en zodoende van de winsten die ermee worden gemaakt. Ik ben er van overtuigd dat drugshandelaren daarom zelf drugslaboratoria, -transporten en opslagplaatsen verlinken en in hun vuistje lachen om de trots waarmee die door bestuurders en politiefunctionarissen worden gemeld.

  Je kunt alleen proberen om de behoefte aan en de vraag naar drugs te verminderen met overheidsprogramma’s (die veel geld moeten en mogen kosten) en met het fabriceren en leveren van gecontroleerde legale drugs.

 3. “De nieuwe regering van Luxemburg wil het recreatief gebruik van cannabis volledig gaan legaliseren. Dat hebben de partijen afgesproken in het regeerakkoord van het tweede kabinet van de liberaal Xavier Bettel. Ook de kweek en verkoop van wiet zal niet meer strafbaar zijn. Luxemburg wordt daarmee het eerste Europese land dat cannabis volledig vrijgeeft. ..
  Het is de bedoeling dat de productie en verkoop van wiet onder controle van de overheid komt te staan. Op die manier wil de regering de kwaliteit garanderen en de gevaren van cannabisgebruik beperken. Door de productie te reguleren wil de regering een eind maken aan de illegale handel in cannabis. De geplande aanpak gaat aanzienlijk verder dan het Nederlandse gedoogbeleid. Volgens het regeerakkoord zullen de opbrengsten uit de verkoop van wiet worden gebruikt voor de behandeling van verslaafden en preventieprogramma’s. ..

  Uruguay legaliseerde in 2014 als eerste land ter wereld de productie, consumptie en verkoop van cannabis. De productie is in handen van twee bedrijven die onder streng toezicht van de overheid staan. Geregistreerde gebruikers mogen maximaal 40 gram wiet per maand kopen in de apotheek. ..
  Dit jaar legaliseerde ook Canada het recreatieve gebruik van cannabis. Per huishouden zijn daar vier wietplanten toegestaan. Ook is het bezit van maximaal 30 gram wiet niet meer strafbaar. ”
  Bron: de Volkskrant, 5.12.2018

  Vroeger liep Nederland vooraan bij dit soort verstandige ontwikkelingen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.