Ruim 4 op de 5 huizenbezitters van 57 jaar en ouder verwachten een overwaarde op hun woning te hebben. Bijna de helft daarvan schat die op meer dan een ton. Als zij de mogelijkheid hebben om deze overwaarde te benutten, besteden bijna 4 op de 10 senioren deze het liefst als een aanvulling op hun pensioen. Ook een nalatenschap of schenking aan kinderen (31 procent) en een extra financiële buffer voor later (30 procent) worden vaak genoemd.

Een kwart zou het geld uitgeven aan plezier, zoals het maken van reizen. Oo een kwart van de senioren met een koophuis met overwaarde wil die binnen enkele jaren (gedeeltelijk) benutten, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker onder 1.035 huizenbezitters van 57 jaar en ouder.

Doorstroming

Franchisenemer Chris van der Salm van De Hypotheker in Amstelveen zegt dat het verkopen van de woning en een goedkopere kopen of huren voor 42 procent van de ondervraagden het meest populaire scenario is. “Voor de doorstroming op de woningmarkt zou dit erg gunstig zijn, omdat zo meer woningen vrijkomen voor starters of doorstromers. Om dit te kunnen faciliteren, is meer maatwerk in hypotheekverstrekking aan senioren cruciaal. Als geldverstrekkers de mogelijkheden voor het verzilveren van overwaarde ten volle benutten, is het zeker mogelijk om beter in te spelen op de specifieke situatie en (woon)wensen van senioren.”

Tekort

Ruim helft senioren vindt huidige woning niet geschikt voor toekomst. Een niet gelijkvloerse woning wordt het vaakst genoemd als obstakel om in de huidige woning te blijven wonen (41 procent). Ook de grootte van de huidige woning en tuin behoren tot de meest genoemde bezwaren. Het is dus niet verwonderlijk dat senioren een gelijkvloerse woning als de belangrijkste woonwens voor de toekomst noemen (26 procent).

Het blijven wonen in de eigen omgeving en een woning vlakbij voorzieningen, zoals winkels en openbaar vervoer, zijn ook woonwensen die senioren erg belangrijk vinden bij het maken van toekomstplannen. In totaal is ruim één op de drie senioren van plan op termijn te verhuizen naar een kleinere koopwoning, terwijl 15 procent een overstap wil maken naar een huurwoning. Toch zijn lang niet alle senioren ervan overtuigd dat verhuizen zomaar gaat lukken; minder dan de helft vertrouwt er op een passende woning vinden. Een tekort aan geschikte (senioren) woningen wordt door veruit de meeste ouderen – ruim 7 op de 10 – als belangrijkste reden voor dit gebrek aan vertrouwen genoemd.

Stenen

“Er zijn steeds meer senioren met een overwaarde die vastzit in stenen”, zegt Van der Salm. “Sinds 17 juni 2018 kunnen geldverstrekkers in bepaalde situaties maatwerk toepassen, waarbij senioren met een pensioenkomen worden getoetst op basis van de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Als zij bijvoorbeeld willen verhuizen naar een woning met lagere maandlasten, zijn er meer mogelijkheden om met een aflossingsvrije hypotheek de overwaarde te verzilveren.”

1 COMMENT

  1. “Een niet gelijkvloerse woning wordt het vaakst genoemd als obstakel om in de huidige woning te blijven wonen (41 procent).”

    Daarom was het helemaal niet zo’n verwerpelijk plan van Unibail-Rodamco om de verouderde ongelijkvloerse woonhuizen aan de P. Lastmanweg te slopen tbv de noodzakelijke uitbreiding, modernisering en optimalisering van het winkelcentrum Stadshart.

    Tbv de veelal oudere bewoners zouden passende gelijkvloerse woningen in hoogbouw in de nabijheid worden gebouwd.

    Wethouder Raat (VVD) heeft helaas ook dit goede plan getorpedeerd, net als de A9-tunnel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.