Lita Cabellut:
Secret behind the veil, 2012

Van 17 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 toont Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut. In de loop der jaren ontwikkelde zij een unieke techniek waarbij ze grootse portretten schildert en traditionele frescotechnieken combineert met het gebruik van olieverf.

Door de verflaag van deze imposante werken vervolgens te breken, ontstaat er door de combinatie van toeval en kracht een nieuw beeld. Hiermee wil Cabellut loslaten wat de mens kan herkennen. “Alsof je de tijd kunt breken met je eigen handen.” Het ontstane beeld is vrij ontstaan en heeft een nieuwe essentie gekregen.


Lita Cabellut werd in 1961 in Huesca (Sariñena) geboren, waar ze op straat leefde tot ze op 12-jarige leeftijd werd geadopteerd door een vooraanstaande familie. Ze werd meegenomen naar musea als het Prado in Madrid waar ze in contact kwam met de oude meesters.

Frans Hals

De jonge Cabellut raakte geïnspireerd door schilderijen van Velázquez, Goya en Frans Hals en de vele fresco’s in haar geboortestad. Na haar opleiding had Cabellut haar eerste tentoonstelling in het stadhuis van Masnou, Barçelona. Twee jaar later – op 19-jarige leeftijd – verliet ze Spanje om te gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie in Nederland, waar ze nog steeds woont en werkt.

Het werk van Cabellut wordt over de hele wereld geëxposeerd. Zo had zij eerder museale tentoonstellingen in Seoul, Seattle, Mumbai, Delhi, Tokyo, Berlijn en in Het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Museum Jan van der Togt en met dank aan Volvo Bangarage Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.