De gemeente wil de door de coronamaatregelen zwaar financieel getroffen negen grote culturele instellingen helpen door hen de huur en andere gemeentelijke lasten kwijt te schelden. Officieel moet de gemeenteraad daar nog over beslissen, maar uiteraard stemmen de coalitiepartijen voor de kwijtschelding en die hebben de meerderheid. Aangenomen mag dus worden dat de zaak via het niet openbare zogenoemde coalitieoverleg al in kannen en kruiken is.

Herbert Raat

De culturele instellingen in Amstelveen verwachten het jaar af te sluiten met een gezamenlijk verlies van € 2,8 miljoen. Om een gevarieerd cultureel aanbod te behouden, is financiële ondersteuning noodzakelijk, vinden B&W. De gemeente zegt te onderzoeken of de opschorting van de huur voor zes maanden kan worden omgezet in kwijtschelding.

Reserves

Op dit moment ervaren de instellingen geen acute liquiditeitsproblemen, maar zij doen wel een beroep op hun reserves, die ook bestemd zijn voor bijvoorbeeld investeringen in noodzakelijke aanpassingen. Die moeten op termijn wel worden gedaan om te blijven voldoen aan de wettelijke vereisten.

De Schouwburg Amstelveen, Platform C, P60 en het Cobra Museum hebben overigens zelf om kwijtschelding gevraagd, teneinde hun gezonde financiële positie te kunnen behouden. “De culturele instellingen hebben de eerste maanden van de coronacrisis de schok kunnen opvangen door gemeentelijke subsidies”, zegt wethouder Herbert Raat (cultuur). Maar nu de crisis langer duurt, teren ze volgens hem snel in op hun reserves en dreigen er grote klappen te vallen. “Wij staan hen bij met het ondersteuningsfonds corona, maar er is meer nodig.”

Driekwart miljoen

Volgens hem kan de plaatselijke huurkwijtschelding ook helpen bij het verkrijgen van geld van Rijk en provincie. “Voor ons gaat het bij huurkwijtschelding om een bedrag van maximaal 758.000 euro. Dit kunnen we natuurlijk niet zo blijven volhouden. Daarom is het nodig dat wij samen met de gemeenteraad en de instellingen kijken naar nieuwe ideeën en concepten,” zegt hij.

Aanvullende steun

Instellingen kunnen aanspraak maken op een aanvullende bijdrage van de Rijksoverheid en de provincie Noord-Holland als de gemeente waarin zij gevestigd zijn ook voor financiële aanvulling zorgt, de zogenoemde matchingsvoorwaarde. Kwijtschelding van de huur van gemeentelijke panden telt daarbij mee. “Het is voor ons de kortste klap om de instellingen te helpen bij het binnenhalen van landelijke en regionale subsidies”, zegt de wethouder.

Museum JAN, Cultuurcentrum Griffioen en het Amsterdamse Bostheater huren niet van de gemeente. Voor hen kan kwijtschelding van de gemeentelijke lasten als financiële tegemoetkoming dienen. De huurkwijtschelding is ook niet van toepassing op de gemeentelijke ateliers, omdat zij al steun van de gemeente ontvangen door de ondersteuningsmaatregel Amstelveense kunstenaars.

Procedure

De huurkwijtschelding of kwijtschelding van gemeentelijke lasten geldt alleen voor culturele instellingen die aantoonbare financiële schade ondervinden door de coronacrisis en een aanvraag hebben gedaan bij een noodfonds, waarbij voldaan moet worden aan de matchingsvoorwaarde. De instellingen die in aanmerking komen, kunnen nu een aanvraag bij de gemeente indienen. Deze aanvragen worden vervolgens voorgelegd aan het college. Formeel moet de gemeenteraad nog beslissen, maar dat lijkt een formaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.