Zoals amstelveenblog.nl al eerder meldde, is het CDA in de gemeenteraad het er niet mee eens dat de gemeente, in tegenstelling tot de VVD, de lasten – waaronder de OZB – voor inwoners zo laag wil houden, dat het Rijk ongeveer een miljoen minder aan Amstelveen uit het gemeentefonds geeft. Het is een door lokale politici genoemde ‘strafkorting’. En de gemeente moet zich er op voorbereiden dat die de komende jaren wel eens verder kan oplopen. “Door zo’n strafkorting loopt de gemeente in de komende jaren mogelijk miljoenen euro’s mis”, waarschuwt het CDA.

Pier Rienks (rechts) en Sandra van Engelen (CDA-fractie).

De fractie wijdt er nog maar eens een persbericht aan, na de discussie daarover in de gemeenteraad, bij de behandeling van de zogenoemde perspectiefnota. Amstelveen dan op dit moment financieel zeer gezond zijn en veel sparen, in de toekomst kan het wel eens mis gaan, denkt het CDA. Ondanks de sterke financiële positie, kondigden B&W wel de nodige bezuinigingen aan. Waarom, als het zo goed gaat? Op die vraag van  CDA-fractievoorzitter Pier Rienks kreeg hij vorige week eigenlijk geen duidelijk antwoord.

Trots

Amstelveen hanteert al decennia het belangrijke principe dat er niet meer geld uitgegeven wordt dan er binnenkomt. Tekorten worden niet met leningen gedekt en ook aan de knop van de OZB wordt niet naar behoeve gedraaid. Eigenlijk is het CDA wel trots op de lage lokale lasten, maar die strafkorting – wegens het niet verhogen van de OZB naar de maatstaven van het Rijk – kan op den duur de gemeente wel gaan opbreken, denk zij.

Rienks: “We moeten de ontwikkelingen van het Gemeentefonds blijven volgen. Verandering van de lokale lasten, waar de OZB het grootste deel van uitmaakt, komt voor het CDA pas in beeld als belangrijke voorzieningen in Amstelveen in gevaar komen.”

0-woord
Tijdens de behandeling van de Perspectiefnota zei Rienks: ‘Don’t mention the O-Word’. Hij werd aangevallen over zijn betoog over gelijke rechten én kansen voor iedereen in Amstelveen. Dus over solidariteit, rechtvaardigheid en inclusiviteit. “Zonder een goede invulling van deze belangrijke waarden komt die inclusieve stad er niet. Dan groeit in Amstelveen de kloof steeds verder tussen Internationals en Locals, maar ook tussen de ‘haves’ en ‘have nots’”, zei hij.

Kramp

Het is volgens Rienks jammer dat sommige partijen in een kramp schieten zodra je het woord OZB noemt in combinatie met verandering. De VVD en D66 gaan daarin voorop, trouw gevolgd door de derde coalitiepartner PvdA. Voor Rienks is Amstelveen meer dan alleen lage lokale lasten, al geeft hij toe dat die Amstelveen, samen met een goed financieel beleid, veel brachten. Maar zij moeten niet een doel op zit worden, wat dat ook van Rijkswege gaat kosten, waarschuwt hij.

 

 

7 REACTIES

 1. Volgens Rienks groeit de kloof tussen de haves en de don’t haves dan.
  Maar dat is toch al jaren aan de gang.? Zelfs de kleine middeninkomens kunnen zich hier niet handhaven.

 2. “Rienks (CDA) werd aangevallen over zijn betoog over gelijke rechten én kansen voor iedereen in Amstelveen.”

  Door wie werd Rienks aangevallen en waarom wordt dit niet vermeld?

 3. Zijnde geen overdreven fan van Hr. Raat moet ik hem hoe dan ook gewoon toegeven dat hij al jaren een consequent en consistent beleid hanteert v.w.b. de OZB. Hiervoor verdient hij wat mij betreft alle lof.
  Mijn advies aan hem: laat u niet ringeloren door het CDA die zelf jarenlang achter dit beleid gestaan heeft en derhalve thans als niet consequent en consistent getypeerd moet worden.

  • Konsekwenz führt zum Teufel.

   Rienks (CDA) wijst terecht op de keerzijde van het consistente (dwz zonder verder na te denken) liberale beleid. Voorstanders daarvan kunnen de nadelen ervan wel dragen.

  • Ja Olof , Raat mag misschien consistent zijn, maar gaat dit dan niet ten faveure van een groter wordende kloof tussen “arm en rijk”? En vindt het CDA dat nu plotseling ook . Mag toch? Voortschrijdend inzicht enzo.

 4. HELP
  de minima gaan er steeds meer op achteruit.
  van een AOW rondkomen en zorgkosten hebben gaat NIET
  voorkom boete OZB en besteedt dat geld aan minima.
  Honderderden Euro”s minder door maatregelen van gemeente!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.