Wethouder Floor Gordon (dierenwelzijn) gaat eind september commerciële en niet-commerciële organisaties bezoeken die zich bezighouden met dieren. Op die manier wil zij naar haar zeggen onderzoeken of de gemeente genoeg doet voor dierenwelzijn en dat vergroten.

De gemeente heeft minimaal de wettelijke taak opvang en vervoer van gevonden (huis)dieren goed te regelen. Maar zij heeft ook een goede biodiversiteit en een dierenasiel binnen de gemeentegrenzen hoog op haar agenda staan. Het lang bestaande asiel is gesloten en GroenLinks in de gemeenteraad heeft al een paar jaar gel;eden gevraagd om verbetering van het dierenwelzijn.

Plaagdieren

In het kader van het streven naar een ‘inclusieve stad’ past volgens Gordon ook dat leefruimte voor (wilde) dieren en de natuur erbij horen. “En dat we preventief en met respect plaagdieren bestrijden”, zegt ze. “Huisdieren en vee moeten een goed bestaan hebben en gewonde of zieke dieren verdienen goede hulp. Het is belangrijk dat instanties die met dieren werken elkaar weten te vinden en samenwerken met het welzijn van het dier voorop.”

Enquête

Een eerder fegouden online enquête over dierenwelzijn leverde de gemeente uiteenlopende reacties op van  organisaties die zich professioneel met dieren bezighouden, maar ook van betrokken inwoners en vrijwilligers. Rode draad is volgens de gemeente dat veel waarde wordt gehecht aan de bescherming van vrij levende dieren, de kinderboerderij en bedrijven met dieren, natuur- en milieueducatie, opvang van vrij levende dieren en het stimuleren van biodiversiteit en natuur inclusief bouwen.

 Participatiebijeenkomst

De gemeente organiseert op dierendag (4 oktober) een participatiebijeenkomst voor organisaties, verenigingen en stichtingen die zich met het welzijn van dieren bezighouden. Daar kunnen ook betrokken inwoners en vrijwilligers komen die de enquete hebben ingevuld. Samenwerking en netwerken en de rol van de gemeente bij mogelijke knelpunten, zoals de roep om meer vrijwilligers, zijnde thema’s van de meeting.

Informatie over de instanties die betrokken zijn bij dierenmishandeling- en verwaarlozing (bel 144 en red een dier) of hulp aan dieren bieden, zoals de dierenbescherming en –ambulance, is te vinden op amstelveen.nl/dieren.

De enquêteresultaten zijn op te vragen door een mail te sturen naar pena@amstelveen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.