Corona is als anti-transparantiemiddel voor de gemeente een zegen. Wettelijk zijn de gemeenteraad en de raadscommissies openbaar, maar de pers wordt zo lang mogelijk geweerd. Nou ja, die kan online de vergaderingen volgen, terwijl  de raadsleden hartelijk welkom zijn op het raadhuis en de raadszaal.

Wat dat betreft wordt geen onderscheid gemaakt tussen publiek en verslaggevers. De burgemeester mag dan tegenover de gemeenteraad hebben uitgesproken dat hij online vergaderen eigenlijk niets vindt, voor de pers is dat kennelijk anders. De gemeente en de politiek verschuilen zich nog steeds achter corona. Onzin natuurlijk, als men ziet wat er wél kan.

Bostheater

Dan wijs ik niet alleen op de minimaal 65.000 bezoekers bij circuit in Zandvoort om Max Verstappen te zien winnen (buiten degenen die geen ticket hadden maar kwamen voor het feest), de volle voetbalstadions en de toegestane demonstraties, maar – dichter bij huis – ook op bijvoorbeeld de door de gemeente georganiseerde voorstelling in het Bostheater, waar men genoeglijk op de overvolle tribunes genoeglijk schouder aan schouder zat. En op de wethouders die zich – uiteraard buiten de media – op bijvoorbeeld scholen melden en daar blijkens de foto’s zich weinig van aantallen aantrokken om besmetting te voorkomen.

Alleen raadsleden

Corona wordt door de gemeente gebruikt om transparantie naar de burgers zoveel mogelijk te beperken. Want het valt niet mee om louter een beeldscherm te hebben om politieke vergaderingen te volgen. Daarom komen raadsleden nu weer bij elkaar. En ambtenaren natuurlijk. Maar met uitsluiting van de verslaggevers. Want over transparantie moet je als politicus vooral veel praten, maar de kat niet op het spek binden. Als ook burgemeester Tjapko Poppens, die zaterdag overigens meeliep op een Taalwandeling en zich daar weinig van corona aantrok, daarvan nou maar goed doordrongen is. Van die gemeentelijke maatregel, bedoel ik.

1 REACTIE

  1. Volkomen gelijk. Ik ben voor coronamaatregelen , maar hier wordt het gebruikt om alles op afstand te zetten, waarbij de burger in het stadhuis eigenlijk niet meer welkom is. De totale teloorgang van iets van wat op democratie lijkt. En gemeenteraad breed hoor ik ook hier niets over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.