Bijna voor zes miljoen euro aandelen in energiemaatschappij Stedin koopt de gemeente. Een meerderheid in de gemeenteraad besloot dat woensdagavond. De coalitie (VVD, D66 en PvdA), gesteund door enkele fracties uit de oppositie (CDA, OCA, Lijst Höcker en AVA), stemden voor. Burgerbelangen Amstelveen (bbA), ChristenUnie, GroenLinks en SP toonden zich felle tegenstanders van de investering in uitsluitend het elektriciteitsnet van Stedin, terwijl dat in Amstelveen aan Liander is uitbesteed.
“De koppen zijn geteld”, zei fractievoorzitter Ruud Kootker, die tevergeefs een Amendement indiende namens CU, GL, SP en zijn eigen bbA. “Amstelveen is geen beleggingsclub en rendement is geen doelstelling.”
Geen binding
Dat was Bert de Pijper (CU) met hem eens. Maar voor VVD en D66 was juist het rendement aantrekkelijk, dat overigens volgens Kootker maar 0,007% van de totale begroting uitmaakt. De tegenstanders vonden dat eerder in Liander moet worden geïnvesteerd dan in een bedrijf dat alleen voor gas een binding heeft met Amstelveen en elders de elektriciteit verzorgt. Overigens nemen niet alle gemeenten waar Stedin dat wel doet een groter aandelenpakket, zei Martin Kortekaas van GroenLinks. “Misschien willen zij er geen geld aan uitgeven.”
Afweging
De Pijper vroeg wat nou het maatschappelijk belang is van de investering voor de modale Amstelvener. “Dat kan ik niet ontdekken.” D66-fractievoorzittter Harmen van der Steenhoven zag het maatschappelijke in het financiële en strategische belang. Zijn partij wil investeren in landelijke duurzaamheid. Van der Steenhoven tegen Kootker: “U maakt een andere afweging.”
Die van de VVD werd onder woorden gebracht door raadslid Tom Coumans, die eigenlijk alleen het financiële gewin voor de gemeente zag en daartoe een amendement indiende, dat dus door de meerderheid van de raad werd omarmd. Daarmee belegt zij in een bedrijf dat 91 andere gemeenten als verzorgingsgebied voor elektriciteit heeft en nu € 200 miljoen wil ophalen. Haal dat geld maar bij die gemeenten, Amstelveen heeft er niets mee te maken, vond Kootker. “Zes miljoen nu op tafel leggen voor 180.000 euro per jaar uitkering, 0,007 procent van onze gemeentebegroting. Waar hebben we het over?” vroeg hij zich af.
Eén miljard
Overigens wordt drie procent rente die de € 180.000 opleveren alleen voor de komende drie jaar gegarandeerd, daarna volgt waarschijnlijk één procent. “Aanvullende behoefte in de komende jaren is tussen de 750 miljoen en 1 miljard, nodig om miljarden te lenen op de kapitaalmarkt. Met 200 miljoen ben je er dus niet, daar begint het pas”, waarschuwde Kootker. “Wie nu ja zegt, zal straks bij de tweede tranche moeilijk neen kunnen zeggen. Wie nu zes miljoen investeert, mag straks nog een keer 24 miljoen op tafel leggen.”
Kortekaas drong aan op aan Liander te vragen of ook die niet een aandeelhouder zoeken. Dat is ook volgens Kootker de strategische partner van Amstelveen als het gaat om het elektriciteitsnetwerk. “Niemand anders, dat is de partij waarmee wij zaken mee zouden moeten doen als de kans zich voordoet.” Hij zag, anders dan de voorstanders, geen enkel lokaal maatschappelijk belang.
Duurzaamheid
Van der Steenhoven zag geen enkel risico en voornamelijk financieel voordeel voor de gemeente. En het omlaag brengen van de CO2-uitstoot voor heel Nederland. SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans zei dat men daarmee voor duurzaamheid in het algemeen gaat, maar niet voor Amstelveen, waarvoor de gemeenteraad staat. Michel Becker van AVA vond dat het aandeel, dat nu bijna drie miljoen bedraagt, een mooie spaarpot. Esther Veenboer van de PvdA stemde met de coalitie mee en zei dat Amstelveen nu eenmaal geen aandeelhouder van Liander is.
Verre
Intussen lieten B&W de beslissing aan de raad over. “Wij houden ons er verre van”, zei financieel wethouder Herbert Raat (VVD), die overigens via het geheime coalitieoverleg wel wist hoe de hazen zouden lopen. ”Een aardig spelletje van de wethouder”, noemde Kortekaas dat, wat hem op de reprimande van Coumans (VVD) kwam te staan dat hij de integriteit van Raat aantastte. Overigens blijkt Coumans achter de schermen met zowel Stedin als Kootker te hebben gesproken.
Er vallen hier wat dingen op die iets te toevallig zijn:
1) zogenaamd een raadskwestie. En laat nu net de coalitiepartijen allemaal de VVD steunen. Rarara hoe kan dat nu?
De VVD daar kan je dat wel van bedenken. En D66, en PvdA doen dan als coalitie natuurlijk vanzelf wel mee. Zoals dit blog eerder schreef gaat de zichzelf sociaaldemocratisch noemende PvdA volstrekt tegen hun eigen principes in zodra ze in de coalitie zitten. En D66, sja daar zitten mensen vooral ter meerdere glorie van zichzelf; blij dat ze bij de beleggingsclub mogen zitten?!
2) Herbert Raat en het College van B&W zeggen 0,0 contacten te hebben met Liander over hoe de duurzaamheidstransitie en investeringen in het electranetwerk worden gedaan. Bizar want Amstelveen is er 99,9 % van afhankelijk
3) Opvallend dat puur lokale partijen als Actief voor Amstelveen en OUderencombinatie Amstelveen ervoor KIEZEN 5,9 miljoen euro niet in Amstelveen te steken maar in Rotterdam, Den Haag Dordrecht etc etc. Je zou denken dat zulk geld ook in andere zaken kan worden geinvesteerd die WEL tot recht komt bij Amstelveners. Dan is BBA veel logischer hierin opkomend voor het Amstelveense belang, wat ook GroenLinks, SP en Christenunie hier doen.
4) Vanaf nu kan bij het niet toekennen van gelden heel makkelijk gesteld worden; politieke partijen vinden het belangrijker geld te steken in de electranetten van Rotterdam, Dordrecht en Den Haag dan in Amstelveense zaken. Volgens mij zitten die raadsleden er voor Amstelveen en niet voor andere gemeenten, maar ik kan me vergissen…..