Een kerk is er niet alleen voor de betreffende geloofsgemeenschap. Dat wilden zowel gedeputeerde Zita Pels als burgemeester Tjapko Poppens (foto boven) wel kwijt. Pels kwam beklom de toren van de door brand verwoeste Urbanuskerk en bracht de geldmeter aan de buitenkant ervan met € 175.000 omhoog, de donatie die de Provincie Noord-Holland gaf om de bij de brand verwoeste staties te laten restaureren.

Daarvan zijn er traditioneel veertien, maar drie waren er in opslag en zijn daar totaal verwoest. De elf overgebleven exemplaren worden restaurateur Jessie de Groot onder handen genomen. Ze zijn beschadigd door water, roet en hitte.

 Meer dan erfgoed

Gedeputeerde Pels heeft Cultuur en Erfgoed in haar portefeuille. Burgemeester Tjapko Poppens zei dat de Urbanus een beetje van heel Amstelveen is en niet alleen van de parochie, hoewel ook de pastoor ervan aanwezig was. Evenals cultuurwethouder Herbert Raat. Ook de gemeente heeft een bijdrage aan herstel van de Urbanuskerk geleverd.

Pels was vooral aangesproken door het feit dat de Urbanus middenin de Amstelveense gemeenschap staat. “Het is meer dan erfgoed”, zei ze. Mocht men in Bovenkerk verder nog hulp nodig hebben dan weet men daar de Provincie te vinden, voegde ze er aan toe.

Er was een klein gezelschap toegestaan rond het beklimmen van de horen. Van de media mocht alleen de van tevoren geraadpleegde lokale omroep RTV Amstelveen mee. Onder embargo tot 10 juni kwam zij daardoor nieuws op het spoor.

Staties

Vice-voorzitter Ad Verkleij van het parochiebestuur gaf een presentatie over de vorderingen in de herbouw en men vertelde Pels over het multifunctionele gebruik van het gebouw.

De Provincie Noord-Holland gaf de subsidie aan de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. Die is voor het herstel bestemd van de door Frans Loots rond 1900 geschilderde kruiswegstaties; zij zijn tijdens de brand zwaar zijn beschadigd. De € 175.000 maakt 50% van de totale kosten voor deze restauratie uit.

De teller van de ‘geldmeter’ staat nu op 650.000 euro. In 2018 stelde de gemeente 65.000 euro beschikbaar voor het aanbrengen van voorzetramen voor de glas-in-lood-vensters en het aanlichten van de kerktoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.