Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) een raadscommissielid Guy Muller spreken op een 10 juni (20.00 tot 21.00 uur) te houden online thema-avond de aanpak van verschillen in gezondheid.

De twee PvdA-ers spreken met deskundigen over hoe in Amstelveen die verschillen zijn te verkleinen.

Eerlijke kans

De thema-avond is min of meer een gevolg van het rapport ‘Een eerlijke kans op gezond leven’ van de Raad voor de Volkgezondheid & Samenleving (RVS). Waarin werd aangetoond dan gezondheidskansen in het land ongelijk zijn verdeeld. Die zijn namelijk afhankelijk van waar men is geboren, wat het niveau van de opleiding is en welk inkomen de ouders hebben. Ook sociaal netwerk en kwaliteit van de leefomgeving spelen een rol.

Pandemie

Hoe minder gezond men leeft, hoe korter, afgezien van het aantal gezonde jaren. De ongelijkheid is door de pandemie gegroeid. De oorzaak voor verschillen in gezondheid is veelal heel complex en komt neer op een combinatie van factoren als lage bestaanszekerheid, ongezonde leefomgeving, eenzaamheid, werkloosheid en schulden.

Om het RVS-rapport werd gepleit voor ruimere financiële middelen, alsmede voor samenwerking tussen zorg, werk, onderwijs en ruimtelijke ordening. Wie de meeting via Zoom wil bijwonen, waar gepraat wordt over de Amstelveense situatie op het gebied van de gezondheidsverschillen, kan zich aanmelden via amstelveen@pvda.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.