De toeslagenaffaire heeft er in Amstelveen meer ingehakt dan eerst werd aangenomen. Er blijken meer gedupeerden dan de 67 waarover de gemeente tot nu toe sprak. Er hebben zich al 154 inwoners gemeld, meer dan het dubbele aantal dus, die mogelijk slachtoffer zijn.

Om de gedupeerden goed te ondersteunen breidt de gemeente de inzet uit. Getroffen ouders worden sinds 10 november 2020 via het Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire door de gemeente gesteund. Voor uitbreiding daarvan en casusregie is € 187.500 extra nodig.

Maatwerk

Bij het Steunpunt wordt een eerste contact gelegd en volgt een uitgebreide intake, met een integrale beoordeling van de situatie van de inwoner. Na een persoonlijk gesprek wordt er volgens de gemeente een plan van aanpak opgesteld, waarbij de inwoner ‘waar nodig en gewenst’ ondersteuning krijgt. Het Steunpunt levert maatwerk en kijkt wat de gedupeerden nodig hebben op het gebied van schulden, inkomen, wonen, werk en gezin, zegt de gemeente.

Vertrouwen

Een belangrijk onderdeel van de ondersteuning is volgens wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Werk en Inkomen, foto) het bieden van een luisterend oor en het herstellen van het vertrouwen in de overheid. “Samen met de inwoner wordt daarnaast hulp geboden op de leefgebieden zoals hulp bij schulden, gezondheid, wonen en gezin. We merken dat immateriële steun en het winnen van vertrouwen bij de getroffenen belangrijk is. Wij vinden het belangrijk om nu extra middelen en mankracht in te zetten om alle getroffen inwoners van de toeslagenaffaire te ondersteunen daar waar onze mogelijkheden liggen.”

Hij zegt dat de gemeente zelf met het steunpunt aan het werk is gegaan en niet wacht op geld van het Rijk.

Schulden

Dat werkt volgens hem aan een regeling die alle gedupeerden van de toeslagenaffaire schuldenvrij maakt. Sinds maart bestaat er een zogenaamde pauzeknop, waarbij de schulden niet hoeven worden afgelost. En staatssecretaris Van Huffelen heeft kenbaar gemaakt dat de schulden van gedupeerden volledig worden gecompenseerd.

Het Steunpunt zal Amstelveners bijstaan om de schulden in kaart te brengen, belooft de gemeente. Van de 154 mogelijk gedupeerde ouders hebben er 35 inmiddels de lichte toets van de Belastingdienst doorlopen en maken daarmee aanspraak op de € 30.000 van het Rijk.

Participe

De gemeente praat ook met Participe om gedupeerden via een lotgenotengroep met elkaar in contact te brengen. Daarbij zal ook ingezet worden op psychische begeleiding en juridische ondersteuning.

Aanmelden

Gedupeerden kunnen zich melden bij het steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire via 020 – 540 49 11 of per mail via steunpunt@amstelveen.nl. Voor meer informatie: www.amstelveen.nl/kinderopvangtoeslagaffaire.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.