“Dit is niet vol te houden”, zegt financieel wethouder Herbert Raat. Hij doelt daarmee op de kosten in het sociale domein, waaraan het Rijk volgens hem en andere gemeenten te weinig bijdraagt.

Het gemeentelijke beleid is in die zin door de coronacrisis niet veranderd dat de coalitie blijft vasthouden aan duurzaamheid en zogeheten inclusie. Dat blijkt uit de later deze maand in raadscommissies en op 7 juli in de gemeenteraad te behandelen perspectiefnota, waarin het beleid voor volgend jaar en de contouren voor de komende begroting zijn vastgelegd.

VNG

“Iedereen doet mee”, omschrijft de gemeente het beleid. Daarom willen B&W ook volgend jaar door corona getroffen inwoners en ondernemers steunen. Met oud-burgemeester Jan van Zanen, tegenwoordig behalve eerste burger van Den Haag ook voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), is financieel wethouder Herbert Raat het eens dat het Rijk over de brug moet komen wat bijvoorbeeld de kisten van Jeugdzorg betreft. Van Zanen becijferde laatst dat er 1,9 miljard euro in gemeenteland gekort is.

Sluitend

“Ook nu houden we de begroting sluitend. Maar gemeenten, ook Amstelveen, kampen met grote tekorten op het sociaal domein, vooral op de Jeugdhulp”, zegt Raat. Zijn opvatting is dat de gemeente de laatste jaren een gezond financieel beleid voerde en daardoor tegen een stootje kan. “Maar dit is niet vol te houden. Dat is geen gemeentelijke klaagzang. Er zijn de laatste maanden verschillende rapporten verschenen die aantonen dat de gemeentelijke financiën onder druk staan.”

Kabinet

Een door het Rijk en VNG ingestelde arbitragecommissie over de kosten voor Jeugdhulp kwam vorige week tot het advies dat extra rijksgeld voor gemeenten nodig is. Het Rijk is nu echt aan zet om gemeenten van de juiste middelen te voorzien, vindt Raat. “De lopende kabinetsformatie en het komende regeerakkoord moeten daar duidelijkheid over geven.”

Ondertussen doen volgens hem B&W wat nodig is om ervoor te zorgen dat het volgende college vanuit een stabiele situatie naar de toekomst kan kijken. “Mochten er bezuinigingen nodig zijn, dan hebben wij op verzoek van de gemeenteraad daarop voorgesorteerd door nu al een begrotingsdoorlichting te doen. De Perspectiefnota die wij nu naar buiten brengen biedt een stabiel vertrekpunt voor de ontwikkeling van Amstelveen in de volgende bestuursperiode, waarin ruimte zit voor keuzes die een volgend gemeentebestuur wil of moet maken.”

Perspectiefnota 2022

De nu uitgebrachte Perspectiefnota is de laatste van dit college. Volgend jaar maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Nieuwe voorstellen met vergaande, meerjarige gevolgen doen B&W dan ook  niet. Daarmee zouden zij te veel op de stoel van het volgende college gaan zitten, vinden ze. Maar de Perspectiefnota maakt intussen wel duidelijk dat er nog steeds veel speelt in Amstelveen, de regio en samenleving. Tegelijk zeggen B&W oog te hebben voor de risico’s en de grote onzekerheden van dit moment.

Leefbaarheid

Bij leefbaarheid gaat het volgens B&W om de voortgang en goede invulling van grote Amstelveense projecten als de nieuwe wijk Legmeer, de ombouw van Kronenburg, aanleg van de laatste nieuwe wijk De Scheg, het A9-gebied/Oude Dorp en het Stadshart. Daarnaast is er aandacht voor de cultuuragenda, extra zwembadwater, verbetering van de verkeersveiligheid (fietspadennetwerk, knelpunt Bovenkerkerweg) en aanpak van ondermijning.

Duurzaamheid

Met het duurzaamheidsbeleid blijft de gemeente er bij dat zij in 2040 fossielonafhankelijk en klimaatbestendig wil zijn. Er komt geld uit de reserve duurzaamheid voor veel zonnepanelen, groen op daken en watervriendelijke tuinen.

 Inclusief

Met het oog op een inclusieve stad, waarin iedereen meedoet en kansenongelijkheid vermindert, wordt volgens de Perspectiefnota niet bezuinigd op Jeugdhulp en Wmo, maar het tekort hierop door onvoldoende rijksgeld voor eigen rekening genomen. Verder wordt steun geboden aan de lokale slachtoffers van de toeslagenaffaire Kinderopvang, blijft het lokaal coronafonds hulp bieden aan inwoners en ondernemers en worden investeringen gedaan in de onderwijshuisvesting.

Herbert Raat

3 REACTIES

  1. Sja als je als VVD’ers 5,9 miljoen belastinggeld gaat gooien in het investeren van electranetwerken in Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en andere plaatsen maar NIET in Amstelveen, dan gaat het vanzelf hard. Actief voor Amstelveen (!), OuderenCombinatie Amstelveen (!), CDA, D66, Lijst Hocker en PvdA kiezen er samen met de VVD op initiatief van de VVD voor miljoenen aan belastinggeld NIET in Amstelveen te steken. Bizar maar als dit de houding is, dan kan Herbert Raat gaan klagen, maar zo kan ik ook geld over de balk gooien!

  2. Ook opvallend dat Herbert Raat en het College van B&W 0,0 contacten heeft met Liander over hoe de duurzaamheidstransitie en investeringen in het electranetwerk worden gedaan. Bizar!

  3. De lokale pers steunt Raat (VVD) kritiekloos. Eigenlijk hoeven er in Amstelveen helemaal geen verkiezingen gehouden te worden, want de uitslag is zó voorspelbaar. Het bespaarde geld kan dan worden besteed aan wethouderlijke hobby’s en lobby’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.