Het eerste zogenoemde ‘Parentshouse’ in Amstelveen is dinsdag door wethouder Marijn van Ballegooijen geopend. Hij was evident blij met dat initiatief van de Regenboog en zag het als een begin van de tijdelijke huisvesting van gescheiden mensen, in bestuurlijke beleidstaal ‘economisch daklozen’ genoemd.

De organisatie Regenboog heeft ook in Amsterdam een stuk of tien Parentshouses. In Amstelveen komt er binnenkort een passantenhotel om te helpen voorzien in het nijpende probleem van degenen die door een relatiebreuk dakloos zijn geworden.

Duizenden

Hoeveel dat er zijn, weet ook de wethouder niet precies. “Honderden, misschien wel duizenden wonen nu niet passend”, schat hij. In zijn speech sprak hij dinsdag over een groeiend probleem. Mensen blijven volgens hem maar bij elkaar, terwijl de relatie allang is verbroken, maar hun huisvesting kan moeilijk passend genoemd worden. Anderen slapen in auto’s.

Een van de drie ouders in het Parentshouse aan de Belle van Zuylenlaan vertelde een moeizame weg achter zich te hebben. “De rechter zegt dat je voor het einde van de maand het huis uit moet.” Dan begint de woonellende. De man, vader van twee kinderen, had het overal geprobeerd, maar nergens een voet aan de grond gekregen. Zijn brief naar wethouder Rob Ellermeijer van Wonen loste ook niets op. Die kampt al genoeg met woningnood voor de reguliere wachtenden.

Alternatief

Zoeken naar een tijdelijk alternatief viel de man in het Parentshouse zwaar. “Een huur van tweeduizend euro kan ik niet betalen”, zei hij. En daaronder is niet snel wat te vinden in Amstelveen. Ook kopen zit er niet in, hoewel in de vrije vestiging woningen worden aangeboden. Maar voor enige hypotheek komen de gedupeerden doorgaans niet in aanmerking. Zij proberen een anti-kraak voorziening te krijgen, maar ook die liggen niet voor het oprapen.

Studenten

Voordeel van het huis aan de Belle van Zuylenlaan is dat de huur in wezen door drie wordt gedeeld. Eigenaar Elmar Hogenboom, een investeerder in vastgoed, kwam door een artikel in Het Parool op de aankoop in Amstelveen. Hij wilde iets sociaals doen en zag de nood der gescheiden mensen. “Ik kon natuurlijk ook aan studenten verhuren, maar dit is veel nijpender, als je het mij vraagt. Studenten kunnen desnoods nog bij hun ouders blijven. Ik wilde echt iets sociaals doen.”

Motie

Over de huurprijs zijn de huurders het kennelijk eens. Zelfs een moeder met zoon, die aangewezen was op sociale huur, is tevreden. Een voordeel is dat de kinderen veelal in de buurt van hun oude school en verdere omgeving blijven en co-ouderschap gemakkelijk is te volbrengen. Overigens wonen de meeste kinderen niet permanent in het Parentshouse.

De kwestie van de economisch daklozen werd in de raadscommissie Burgers en Samenleving opnieuw aangedragen door raadslid Guido Dennenbroek van de PvdA, die overigens in de raadsvergadering van woensdag 2 juni met een motie komt. De fractie kwam er al eerder met een. Raadsleden Stieneke Kruijer van GroenLinks en Victor Frequin beloofden overigens in de laatste commissievergadering bij grote huizen te gaan aanbellen om te vragen of er een kamer over is voor een gescheiden persoon.

Hoop

Maar een structurele oplossing lijkt dat niet. Daaraan werkt Van Ballegooijen. Hij lijkt op het sociale domein, waarvoor hij verantwoordelijk is, een portefeuille vol problemen te hebben. Een van hoop, ziet hij er zelf in. Telkens als weer een moeilijkheid opduikt, probeert hij er een gepast antwoord op te geven.

“Fantastisch”, noemt hij dan ook het initiatief van de Regenbooggroep. “Ik ben daar heel blij mee. Want velen wonen niet in een ideale situatie na een relatiebreuk.” Directeur Hans Wijnands van de Regenboog zegt dat gescheiden mensen een toenemend probleem vormen. “Wij hebben diverse andere stichtingen onder de Regenboog”, vertelt hij. “Die van Parentshouse is er één van. Daarmee mikken wij op een groep die anders in het daklozencircuit terecht komt. Wij zijn er vijf jaar geleden mee begonnen.” Er zijn een tiental Parentshouses in Amsterdam. Nu dus één in Amstelveen. Maar misschien komen er meer, hopen de Regenboog en de wethouder. Van Ballegooijen kijkt trouwens ook naar andere oplossingen voor tijdelijke huisvesting. Een ervan zijn de hotels die kamers voor maandhuur relatief goedkoop aanbieden en dat inmiddels voor dertig zoekenden hebben gedaan.

Aan het huis in de Belle van Zuylenlaan kwam eigenaar Hogenboom, die vooral vastgoed in Deventer heeft, buiten een makelaar om. De vorige eigenaren, een echtpaar, zag wel iets in het sociale doel dat hij voor ogen had.

Op de foto vlnr: wethouder Van Ballegooijen, Wijnands van de Regenboog en eigenaar Hogenboom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.