“Het pleintje was een rotzooi”, vond een buurtbewoner. Hij gaf als ondersteuning voor zijn woorden aan dat er afgewaaide takken en meer afval op tegels lagen. Dat is nu op het binnenpleintje van huizen aan Veldlust voorbij. De tegels zijn weg en wethouder Floor Gordon gaf er donderdag het startsein voor de tweede editie van de gemeentelijke actie ‘Groen moet je doen’ door een boom te planten.

Voor de NK Tegelwippen betekent het ook voor de gemeente een opsteker. Honderden tegels verdwenen er voor groen.

Vergroenen

Het grootste deel wordt grasland, omzoomd door bomen en struiken. De buurtbewoners hadden geklaagd over wat er van het voormalige pleintje was geworden. Daaruit kwam ook het initiatief voort. “Het werd bij regen een waterballet”, vertelde een van de initiatiefneemsters. “Het water kon door die tegels niet weg.” De gemeente zegt te willen vergroenen, nou hier kon zij aan de slag, was het oordeel van de wijkbewoners. Dat liet de wethouder zich blijkbaar geen twee keer zeggen. Dus kwam er verandering: Tegels er uit en groen er in. Niet alleen op Veldlust, maar ook aan de Lindenlaan. Die locaties zijn dit jaar de eerste plekken waar veel tegels (grijs) voor groen moeten wijken. En inwoners kunnen nieuwe lekken daarvoor aandragen, onder meer via het online participatieplatform denkmee.amstelveen.nl .

Planten erin

De gemeente haalt verder tegels weg bij inwoners en wil dat zij zelf ook tegels uit hun tuin te vervangen door groen. Door de verwachte temperatuurstijging neemt volgens haar de neerslag toe. Een groene omgeving vangt water beter op dan een versteende ondergrond. Wethouder Floor Gordon (Groen en Duurzaamheid) zegt dat Amstelveners hun groene omgeving waarderen. “Maar groen heeft ook een belangrijke functie bij het managen van  onze waterhuishouding. Door met inwoners te praten, die locaties aandragen, creëren we nieuwe groene plekken. En we roepen graag Amstelveners op om te kijken of er plekken in hun buurt zijn waar we kunnen vergroenen.”

Amstelveners mogen openbare locaties waar tegels vervangen kunnen worden door groen tot 1 mei 2024 aanmelden op de website denkmee.amstelveen.nl. Vanaf 1 mei toetst de gemeente of de locaties voldoen aan de voorwaarden en of het initiatief haalbaar is. Vervolgens staat op denkmee.amstelveen.nl welke inzendingen voldoen en daarop kan van 15 tot en met 29 mei 2024 worden gestemd. Tot slot maakt de gemeente bekend waar zij vanaf het najaar aan de slag gaat. Later dit jaar onttegelt en vergroent de gemeente aan de Annie M.G. Schmidtlaan, diverse oevers in Waardhuizen en Middenhoven, het Hueseplein en het plein aan de Vijverlaan, in samenspraak met de direct omwonenden, die hiervoor een uitnodiging ontvangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.