Met een zogeheten lente-ontbijt voor raadsleden, verdwaalde journalisten en ‘partners’ van de gemeente begon donderdagochtend campagne ‘Visit Amstelveen’. Die houdt onder meer de fotowedstrijd ‘Natuurlijk Amstelveen’ in, waarbij bewoners (van Amstelveen en wijde regio) worden aangemoedigd hun natuurfoto’s uiterlijk 21 april in te sturen via https://visitamstelveen.nl/fotografiewedstrijd.

De gemeente wil stadspromotie bedrijven, door het toerisme en recreatie te bevorderen. Bij het ontbijt in het raadhuis waren ongeveer tachtig personen. Niet de stad met saaiste grote plein van Noord Holland of met de meeste expats en andere buitenlanders t.o.v. het totale inwonbertal, c.q. het internationale karakter, stond centraal, maar de culinaire, culturele en het Amsterdamse Bos (voornamelijk op Amstelveens grondgebied).

Schouwburg

Natuurlijk was wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken en Stadspromotie er om de gasten welkom te heten  en te vertellen dat de gemeente een  klankbordgroep in de arm heeft genomen, die bestaat uit plaatselijk bekende lieden, zoals de directeuren van de gemeentelijker bedrijven AmstelveenSport en schouwburg, alsmede die van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA).

We hebben in deze gemeente wel een theater en zelfs twee musea, dat moeten de mensen wel weten, al heeft buurgemeente Amsterdam van beide er veel meer. Wat Dianne Zuidema van Schouwburg Amstelveen er niet van weer hield vooral te vertellen over het nieuwe initiatief ‘De Landing’ op Uilenstede, het voormalige cultureel centrum Griffioen van de VU, waar men nu een  broedplaats voor jonge theatermakers van wil maken en een huiskamer voor de bewoners van de studentencampus. “Iets heel anders dan de schouwburg”, gaf Zuidema toe.

Bos

Maar naar het op grondgebied van Amstelveen liggende Amsterdamse Bos is inderdaad een niet te versmaden stukje natuur in een stedelijke agglomeratie met op loopafstand van het Amstelveense gemeentehuis het ooit door de Japanse gemeenschap aan deze stad geschonken mooiste Kersenbloesempark van Nederland. Daarover vertelden dan ook Peter Haasnoot en boswachter Claudia Plaisier tijdens het ontbijt. Bij dat bloesempark waren in de twee weken die het bloeide 100.000 bezoekers geweest. Maar daarover vertelden zij niet alléén. Het ging ook over biodiversiteit en natuur in de samenleving. Gezondheid en sociaal welzijn, zeiden de twee vertegenwoordigers van het Bos, waar jaarlijks zo’n 75 miljoen beziekers komen, voor een deel uit Amstelveen.

Van Dennis Wiersema van de stichting Amstelveen Culinair kwam uitnodiging op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli een culinaire avond aan de Amstelveense Poel te beleven. Op het scherm werden de deelnemende horecazaken getoond. Eigenlijk de meeste etablissementen van Amstelveen, hoewel het werkelijk aan de Poel gelegen sterrenrestaurant ‘Aan de Poel’ ontbrak.

Foto

Een woordvoerster van Canon, waarvan het Europese hoofdkantoor in Amstelveen is gevestigd, introduceerde de campagne ‘Natuurlijk Amstelveen’, een fotowedstrijd die in samenwerking met het bedrijf wordt gehouden. Amstelveen pretendeert de groenste van de Randstad te zijn en er worden dan ook groene en andere natuurfoto’s gevraagd. In de zit uiteraard de Canon fotograaf Bas Meelker. Verder: Tom Zwerver van het Amsterdamse Bos en Moïsha Kruijer van het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

De medewerkster van Canon hield tijdens het ontbijt overigens een PR-verhaal, waarin zij meldde dat bij haar bedrijf achthonderd mensen werken en het zich ook richt op Medical Systems.

Een overzicht van de in het kader van de wedstrijd ingestuurde foto’s wordt van 24 mei af getoond in het Cobra Museum. Amstelveen heeft meer dan honderd vierkante meter groen per inwoner, zegt wethouder Adam Elzakalai. Overigens strekt de campagne ‘Visit Amstelveen’ verder uit dan alleen het groen. De gemeente laat volgens hem zien wat de stad allemaal te bieden heeft op het gebied natuur en de recreatiemogelijkheden. “Inwoners en bezoekers kunnen wandelen, fietsen of sporten in ons mooie groen langs de Amstel of de Poel, in onze landelijke polders, Heemparken of Amsterdamse Bos. Inwoners kunnen, als ze de natuur ingaan, ook meedoen met een fotowedstrijd, met een echte jury.”

Verhaal

De fotowedstrijd is, benadrukt de gemeente, voor iedereen en niet alleen voor ervaren fotografe. “Of men ervaring geeft of niet en in het bezit is van een camera of gewoon een smartphone, telt niet”, zegt de gemeente. Zowel een vakjury als een publieksjury zal zich over de inzendingen buigen. Ook kinderen mogen uiteraard meedoen; in de leeftijd tot 12 jaar is er zelfs een speciale prijs. Niet alleen de foto zelf, maar ook het verhaal erbij is belangrijk. Deelnemers worden uitgenodigd in een paar regels hun persoonlijke verhaal achter de foto te vertellen.

Volgens is Elzakalai is de natuur in de lente het mooist. “De dagen zijn langer, bloemen bloeien en de vogels laten van zich horen. Dus ga op ontdekkingstocht in de polders, bossen en parken van Amstelveen en leg dat ene bijzondere moment vast. De dauw boven de rietvelden bij de opgaande zon, een nieuwsgierige eekhoorn in het Amsterdamse bos.” Hij vindt het als wethouder Economie ‘mooi’ dat wordt samengewerkt met de international Canon. Over ‘Visit Amstelveen’ kan men meer zien op de website www.visitamstelveen.nl/natuur.

Foto van de Poel door Thijs Friederich.

 

 

 

5 REACTIES

  1. Ik stel de volgende film voor waaruit heus wel wat prachtige foto’s te distilleren zijn.
    “ Gerlach, de laatste akkerbouwer van Amstelveen. “
    Op de lokale tv is een uitgebreid interview met de hoofdpersoon te zien, ook op You Tube , de trailer valt er ook te vinden.
    Als je ziet, hoe deze man 60 jaar met en in de natuur heeft geleefd en hoe de gemeente hem heeft behandeld dan schieten de tranen in je broek, vooral als je ziet wat ze met het grootste deel van zijn land willen en al hebben gedaan, maar dat zal de gemeente niet willen, denk ik. Het moet een mooi propagandaverhaal worden.

    Dat groen in de bebouwde kom valt trouwens nogal tegen bij de bebouwing na 1970. De rijtjeshuizen en flats zijn steeds meer op elkaar gebouwd en verworden tot de stedenbouwkundige eenheidsworst die in elke stad te vinden is. Ik kan me nog de tijd herinneren dat buitenlanders in een grote bus door diverse wijken in onze gemeente werden gereden om dat groen te bekijken . Nu zul je dat in Westwijk niet meer zien denk ik.

  2. Johan wil graag altijd wat te zeuren hebben. Zo vond hij het ook nodig de dansmiddag voor dementerenden nogal de grond in te schrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.