De Rekenkamercommissie van de gemeenteraad heeft het minimabeleid van de gemeente onderzocht. Volgens haar rapport ‘Evaluatie minimabeleid’ is dat weliswaar ruimhartig, met tal van minimaregelingen, maar wordt nog niet iedereen bereikt. De doelstellingen zijn ook niet concreet geformuleerd. Daardoor is het lastig conclusies aan het bestaande beleid te verbinden.

De Rekenkamercommissie adviseert dan ook de bestaande beleidsdoelen toetsbaar te maken en het beleid duidelijker te communiceren naar zowel de inwoner als de gemeenteraad.

Controlerende rol

Het is volgens de commissie de bedoeling dat de gemeenteraad voldoende informatie krijgt om de ‘kaderstellende en controlerende’ rol goed te kunnen uitvoeren. En door een bredere communicatie worden zoveel mogelijk inwoners bereikt, denkt de Rekenkamercommissie.

De gemeente heeft verschillende regelingen om minima te helpen, zoals een vergoeding voor kosten die men moet maken voor kinderen, verhuizing of ziekte. Op de website van de gemeente staat een overzicht van alle regelingen. Het Amstelveenloket zegt te willen helpen als men er niet uitkomt en kijkt samen met inwoners waar men nog meer recht op heeft. Men kan voor alle regelingen contact opnemen via het telefoonnummer (020) 540 49 11 of via het e-mailadres amstelveenloket@amstelveen.nl. Het Amstelveenloket is telefonisch bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur. Daar kan men ook terecht met vragen over wonen, welzijn, zorg, inkomensondersteuning, schuldhulpverlening en jeugdhulp.

Raadsgesprek

De conclusies en aanbevelingen van het rekenkameronderzoek worden aangeboden aan de raad tijdens Het Raadsgesprek op dinsdag 12 oktober vanaf 19.30 uur in het raadhuis van Amstelveen. De Rekenkamercommissie zal het onderzoek presenteren waarna de raad vragen kan stellen. Daarna wordt het rapport geagendeerd voor besluitvorming in de raadsvergadering. Belangstellenden zijn volgens de gemeente wel welkom om de presentatie bij te wonen, maar het lijkt de bedoeling dat men zich daarvoor aanmeldt via raadsgriffie@amstelveen.nl

3 COMMENTS

 1. A’veen heeft haar aandeel aan statushouders en vluchtelingen opgevangen, itt tot de rest van het land, dus een substantieel deel van de minima zal daaruit bestaan. Nu ken ik zo een iemand, overigens niet uit deze gemeente, dus ik kan wat problematiek omschrijven.

  Deze vrouw maakt het huis van mijn moeder schoon. Zij werkt gedeeltelijk in een fabriek maar kan niet zelf in een minimum inkomen voorzien dus dat wordt uit de bijstand aangevuld. Zij maakt zich ernstig zorgen over haar dochter die ergens in het M-O een een kamp zit en stuurt daar haar schoonmaak verdiensten aan over. Dat is zwart want anders moet ze het inleveren en ze schijnt de best betaalde schoonmaakster van de regio te zijn.

  Zij heeft een masters degree in de Franse literatuur maar kan op de een of andere manier niet de taal leren. Dat ligt dan niet aan haar kunde of de moeite die ze doet. Als ze weer examen moet doen of naar de immigratiedienst moet raakt ze zo in paniek dat letterlijk de weg kwijtraakt en dus wordt ze gebracht met de auto.

  Ze moet verplicht de taal leren en daarvoor verplicht schulden aangaan bij dezelfde overheid. Dit is dan een belangenverstrengeling van de staat want heeft invloed op haar levens omstandigheden. Als haar dochter 10 jaar oud was zou die mogen overkomen. Haar dochter heeft alleen het verstand van een 10 jarige omdat die een tekort aan zuurstof kreeg bij de geboorte. Haar studieschuld is opgelopen tot 12.000 Euro.

  Nu heeft de vvd A’veen hele goede contacten in Den Haag. Misschien dat men eens een belletje kan doen.

 2. Beste Iemand,
  Uw verhaal is erg dramatisch, maar u gaat het bestuur van de gemeente Amstelveen erg overschatten. De betroffen vrouw is geen inwoonster van Amstelveen en zij gaat zwart verdiende geld nog zwarter overmaken naar het MO, dus ik raad het aan dat ze ook naar het MO terugreist naar haar dochter en daar geld gaat verdienen met haar master degree in het Frans en daarmee haar dochtertje eindelijk blij maken.

  • Weer eens een opmerking van iemand die het het inlevingsvermogen heeft van een slak en zelfs zegt dat ze de boel belazert.
   Zullen wij eens alle Nederlanders op een rij zetten die een werkster zwart in dienst hebben? Ik denk dat die loopt van hier tot Maastricht en weer terug.
   Deze nog iemand denkt zeker dat er veel te verdienen valt als je in een kamp zit.
   Overigens is dit heus niet een uniek geval. Ik ken diverse soortgelijke gevallen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.