In de maanden oktober en november is er samenwerking tussen de Sint Urbanuskerk Bovenkerk en Museum JAN. De kruiswegstaties, die beschadigd raakten door de verwoestende brand in 2018, worden hersteld. Eén ervan wordt dit najaar live in Museum JAN gerestaureerd.

Elke zaterdag van 8 oktober tot en met 26 november wordt er in het museum gewerkt aan een kruiswegstatie door restaurator Jazzy de Groot.

Frans Loots

Bezoekers kunnen meekijken hoe deze voorstelling weer in ere wordt hersteld. Daarnaast worden er lezingen gegeven over Frans Loots (1863-1924), schilder van de kruiswegstaties, en organiseert de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus een veiling om geld op te halen voor de restauraties.

Openingsveiling

Vrijdag 7 oktober om 19:30 uur houdt Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus in het museum die veiling. Verschillende (kunst)objecten zijn daarvoor beschikbaar gesteld. Wie in die veiling is geïnteresseerd kan zich aanmelden door te mailen naar het secretariaat van de stichting vriendbov.urbanus@gmail.com.

Wonen

De restauratie kruiswegstatie is dus elke zaterdag van 8 oktober af tot en met 26 november gade te slaan. Dat kan ook op zondag 9 oktober, maar niet op 29 oktober. Bezoekers van Museum JAN kunnen zo meekijken met de restauratie van het werk. Jezus wordt daarop in het graf gelegd. Restaurator Jazzy de Groot werkt gedurende vier jaar aan de beschadigde kruiswegstaties. Een kruisweg is een serie van veertien staties, die de lijdensweg van Jezus in beeld brengen. De restaurator beantwoord tijdens zijn werk alle vragen van bezoekers. De lezing over kunstschilder Frans Loots (1863-1924) wordt woensdag 12 oktober en 26 oktober gegeven om 11:00 door Dolf Middelhoff.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.