Het kan beter wat die Amstelveense huisvesting van statushouders betreft. Dat vindt althans de provincie Noord-Holland. Overigens heeft de provincie hetzelfde oordeel over Amsterdam en veel andere gemeenten in de provincie. In de eerste helft van dit jaar moest de gemeente wettelijk voor 78 ‘verblijfsgerechtigden’ huisvesting vinden, inclusief de achterstand van zeven met wie dat vorig jaar niet is gelukt.

Toen moesten er in de tweede helft 35 worden gehuisvest, wat dus in zeven gevallen niet lukte.

Financieel

Ook in Aalsmeer en Ouder-Amstel kan het volgens de provincie beter, in tegenstelling tot Haarlemmermeer en Uithoorn, waar het naar haar mening goed gaat.

Financieel voert naar de mening van Noord-Holland wel een goed beleid. Vóór het begin van elk kalenderjaar beslist zij op grond van de Gemeentewet of een gemeente onder het preventief financieel toezicht moet komen. “Wij kunnen hiertoe overgaan als wij vinden dat het structurele en reële evenwicht op de begroting ontbreekt en ook niet op korte termijn zal worden hersteld of als de termijnen van inzenden voor de begroting of jaarrekening worden overschreden.

Op dit moment zien wij geen aanleiding voor het begrotingsjaar 2021 voor uw gemeente het toezicht aan te scherpen”, schijft de Provincie aan de Gemeente.

Maar de het effect van de coronacrisis, de herijking van de verdeling van geld uit het Gemeentefonds van het Rijk en de kosten van de jeugdzorg zijn nog wel een punt van zorg.

Archief

Ook beter kan, net als in Amsterdam en andere gemeenten in Noord-Holland, het Amstelveense archiefbeheer. Naast enkele punten waarop de gemeente daarmee goed bezig is, ontdekte de Noord-Hollandse archiefdienst dat tijdige en juiste vernietiging van daarvoor in aanmerking komende informatie niet plaatsvond. Dat gold voor zowel papieren archieven als digitale informatie in het centrale archiefsysteem en informatie in decentrale vakapplicaties.

De provincie spreekt hybride situatie, het tegelijkertijd vormen van digitale en analoge dossiers, waaraan zo snel mogelijk een einde moet komen.

“Hiervoor is een vervangingsbesluit nodig waarmee papieren stukken worden vervangen door digitale reproducties waardoor de organisatie geheel digitaal kan werken”, schrijft zijn aan B&W. “Na het nemen van dit vervangingsbesluit is het belangrijk zo snel mogelijk een plan te maken om het hybride archief vanaf 2015 op duurzame wijze toegankelijk te maken.”

Omgeving

Wat de omgeving betreft, deed Amstelveen, zoals verreweg de meerderheid van de Noord-Hollandse gemeenten het goed.

De provincie Noord-Holland beoordeelt jaarlijks hoe gemeenten het doen als het gaat om financiën, informatie en archiefbeheer, omgevingsrecht en de huisvesting van verblijfsgerechtigde asielzoekers. Het Jaarverslag Interbestuurlijk Toezicht 2020 geeft inzicht in de beoordelingen per gemeente.

Versoberen

Het toezicht betreft de taken van gemeenten en waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. Op basis van de beoordelingen bepaalt de provincie of extra toezicht nodig is dan wel of dat versoberd kan worden. Indien nodig kan de provincie slechte besluiten zelfs ongedaan maken of verwaarloosde taken zelf uitvoeren op kosten van de gemeente. Uit de beoordeling 2020 blijkt dat de provincie het toezicht heeft moeten verscherpen voor 18 Noord-Hollandse gemeenten.

Druk

De financiële druk vanuit het sociale domein op de begroting van gemeenten blijft hoog, net als in 2018 en 2019, waardoor zij minder geldelijke armslag hebben, zegt de provincie. Volgens gedeputeerde Ilse Zaal moeten zij moeilijke afwegingen maken om de begroting rond te krijgen. “Veel gemeenten geven al langere tijd aan dat het niet goed gaat met de gemeentelijke financiën. De taken en verantwoordelijkheden binnen het sociaal domein en de gevolgen van het coronavirus zorgen ervoor dat zij zich in een lastige situatie bevinden.” Zij stuurde een brief aan de minister. “Kaalslag van kwaliteit van gemeentelijke voorzieningen en de invloed hiervan op de inwoners liggen op de loer.”

Vergunningen

Sinds 2018 is er ook bij vel gemeenten een kleine verslechtering te zien van de resultaten op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving. De provincie vindt dat een zorgelijke ontwikkeling, vooral omdat de nieuwe omgevingswet bijna in werking treedt en veel gemeenten te maken hebben met bezuinigingen en personeelswisselingen. In 2019 scoorden nog zes gemeenten een onvoldoende nu zijn dat er tien, waartoe Amstelveen overigens niet behoort.

Alle resultaten van de beoordelingen uit 2020 zijn nu te zien op de website. Om de beoordelingen inzichtelijk te maken zijn de gegevens ook verwekt in een interactieve kaart. Deze kaart laat ook zien wat de resultaten waren in 2017, 2018 en 2019.

Aanvullende onderzoeken

Naast de vier onderwerpen waar de provincie jaarlijks over rapporteert doet zij apart onderzoek naar:

  1. Constructieve veiligheid van platte daken
  2. Gewasbescherming in oppervlaktewater
  3. Brandveiligheid in zorginstellingen
  4. Illegaal gebruik van agrarische (op)stallen
  5. Borging van evenementen in bestemmingsplannen

De themaonderzoeken 3 en 4, Brandveiligheid in zorginstellingen en Illegaal gebruik van agrarische (op)stallen, zijn in 2020 afgerond. De andere drie onderzoeken lopen door in 2021.

Meer weten over Interbestuurlijk Toezicht? Kijk dan dit filmpje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.