De uitvaart van Etou’s Belserang (46) is verlopen zonder openbare orde verstoringen of problemen voor het verkeer, meldt de gemeente. De rouwstoet van de voormalige leider van het hoofdstedelijke chapter van de verboden motorclub Satudarah, bestaand uit auto’s en motoren, reed in de ochtend van de Rivierenbuurt (waar hij woonde) via Amstelveen naar Zuidoost.

Aan de route waren voorwaarden gesteld door de burgemeesters van Amstelveen en Amsterdam. Belserang had een crimineel verleden.

Honderden mensen

In Zuidoost namen honderd nabestaanden in een uitvaartcentrum afscheid van de overledene. Buiten waren enkele honderden mensen aanwezig die zich niet aan de coronamaatregelen hielden, maar geen bedreiging vormden voor de openbare orde of strafbare feiten pleegden, staat in een gemeentelijk persbericht.

Bij begraafplaats Zorgvlied werd het druk aan het einde van de middag. Ook hier verzamelden zich enkele honderden mensen. De politie zag toe op een ordelijk verloop, onder andere door de aanwezigen weg te houden bij de woonboten in de Amstel. Op begraafplaats Zorgvlied mochten honderd personen aanwezig zijn bij de begrafenis. De politie sloot de toegang tot Zorgvlied tijdelijk af om te voorkomen dat er meer mensen het terrein op gingen.

Fakkels

De burgemeesters van Amsterdam en Amstelveen namen eerder maatregelen om de openbare orde te beschermen, overlast voor het verkeer en bewoners te beperken en het plegen van strafbare feiten te voorkomen. Er werden langs de route van de rouwstoet veiligheidsrisicogebieden ingesteld zodat de politie personen preventief kon fouilleren op onder andere vuurwerk. Meer dan honderd fakkels en enkele stuks zwaar explosief vuurwerk werden in beslag genomen. De politie vermoedt dat personen in het gebied fakkels hebben verstopt die werden afgestoken bij aankomst van de rouwstoet.

Het Openbaar Ministerie heeft daarvan beelden veilig gesteld en doet onderzoek het afsteken van vuurwerk. De politie heeft op geen enkel moment geconstateerd dat personen de zogeheten colors van de verboden motorclub Satudarah droegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.