Media mochten en blijkbaar volstrekt niet bij zijn, maar de gemeente stuurde die wel achteraf een reclamefoto over het feit dat zij haar ambtenaren stimuleert zo duurzaam mogelijk te reizen. Ongeveer honderd van de negenhonderd gemeentelijke medewerkers schreven zich in voor de landelijke mobiliteitswedstrijd het Low Car Diet. Dat betekent dat zij sinds dinsdag (10 september) een maand lang zo duurzaam mogelijk naar hun werk gaan.

Op de fiets, bijvoorbeeld. De abtenaren krijgen voor de actiemand wel gratis elektrische fietsen. De worden beschikbaar gesteld door Het Fietshuys, Bink Fietsen en Van Rietschoten Tweewielers.

App

Hun reisgegevens worden bijgehouden in een app, waardoor zij volledig inzicht in hun reisgedrag krijgen, bijvoorbeeld hoeveel CO2-uitstoot zij besparen. Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid en haar collega Rob Ellermeijer van Verkeer (respectievelijk voor en achter op de fiets) gaven het startsein van de actie voor het gemeentehuis.

Gezondheid

Gordon  zegt het initiatief van harte te ondersteunen. “Het college van Burgemeester en Wethouders streeft ernaar dat de gemeentelijke organisatie in 2030 fosielonafhankelijk is. Het is daarom goed te zien dat nu al medewerkers hiermee bezig zijn. Het is natuurlijk ook goed voor de gezondheid.”

Wedstrijd

Wethouder Ellermeijer vindt Low Car Diet een leuke manier om kennis te maken met andere vormen van vervoer. Deelnemers worden daarmee volgens hem aan het denken gezet over alternatieve vormen van vervoer. “Niet automatisch de auto pakken, maar echt andere mogelijkheden ervaren. De wedstrijd is een goede stok achter de deur om het vol te houden,” zegt hij.

Samenwerking

De elektrische fietsen voor de deelnemers worden beschikbaar gesteld door een aantal bekende Amstelveense fietshandelaren. Ook is een elektrische auto beschikbaar voor ambtenaren die overdag op pad zijn. De medewerker die de maand het duurzaamst reist, mag de elektrische auto als prijs een weekend mee naar huis nemen. De Elektrische BMW wordt beschikbaar gesteld door Van Poelgeest.

Low Car Diet is een initiatief van De Reisbeweging, een organisatie voor duurzame mobiliteit. Aan de tiende editie doen veel organisaties en overheden mee waaronder de provincie Flevoland, Hogeschool Utrecht, het UMCG, Alfa-college, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

2 REACTIES

  1. Wat een kletskoek! Deze actie is voor 90% een promotie voor de E- bike, alsof de vraag naar electriciteit bij toenemende vraag goed voor het milieu zou zijn. Alsof een ambtenaar van 35 jaar niet met een gewone fiets naar zijn werk kan komen.

  2. Gratis een maand lang een elektrische fiets. Wie wil dat niet? Waarom geldt dit aanbod niet voor iedereen die in Amstelveen naar zijn/haar werk fietst? Het gemeentehuis zorgt goed voor zichzelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.