De eerste ‘Biobased Proeftuin’ van de provincie Noord-Holland komt in Aalsmeer en houdt een Open Dag op zaterdag 12  oktober (10.00 tot 16.00 uur). De provincie doet dat samen met bouwer Dura Vermeer.  In en op de rijbaan van de Bosrandweg (N231) zijn natuurlijke materialen verwerkt in onder andere bankjes, verkeersborden, maaibeschermers en het asfalt. Tijdens de open dag zijn er rondleidingen en andere activiteiten voor jong en oud.

Een stuk weg van 850 meter op de Bosrandweg (N231) is van berm tot berm ingericht met natuurlijke materialen zoals miscanthusgras, hars, suikerriet en bamboe. De weg en het fietspad zijn voorzien van negen proefvakken met verschillende soorten asfalt. In dit asfalt zijn verschillende natuurlijke materialen verwerkt. Ook zijn er verkeersborden van gelamineerde bamboestroken, lantaarnpalen van bamboe en biobased producten als natuurvezels in belijningen en lantaarnpalen verwerkt. De komende tien jaar worden veel verschillende biobased materialen getest om zo inzicht te krijgen in de kwaliteit en toepasbaarheid van het materiaal. Doordat de grondstoffen op korte termijn teruggroeien, zijn ze een onuitputtelijke bron van materiaal, in tegenstelling tot fossiele grondstoffen die over vele duizenden jaren ontstaan.

Doorontwikkeling

De Biobased Proeftuin is een ontwikkeling van de provincie Noord-Holland, bouwer Dura Vermeer (en haar partners), de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam en de Vervoersregio Amsterdam. De markt krijgt de kans om biobased producten te testen, zodat deze producten straks niet alleen door de provincie maar ook door andere organisaties gebruikt kunnen worden. Hierdoor wordt de duurzaamheid en biodiversiteit gestimuleerd, met als doel om de fossiele grondstoffen te reduceren.

 De parkeerplaats tijdens de Open Dag is Schinkelbos (1432 CD) in Aalsmeer. 

 

1 REACTIE

  1. En het artikeltje eindigt met de zin; “ De parkeerplaats tijdens de Open Dag is Schinkelbos”. 😂😂
    Als men nou aangaf waar de bushalte en de fietsenrekken waren in het kader van milieuvriendelijker producten zou dat wat consequenter over komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.