Dat de politieke arena landelijk niet deugt en het parlement alleen theoretisch de regering controleert, weten we allang. Een enkeling zegt (overigens niet overtuigend) in die theorie nog te geloven, maar hij of zij zoekt zelf blijkbaar een politiek baantje. De laatste dagen, waarin het selectieve geheugen van D66 stond tegenover dat van de VVD, vraag ik mij wel af of die landelijke politici in het vak zijn getraind in Amstelveen.
Want daar weet men met gebrek aan enige transparantie perfect om te springen. De oppositie wil openbaarheid, maar dat wordt waarschijnlijk anders als partijen daarvan tot de coalitie weten door te dringen.
Verkiezingstijd
Verder blijft de gewenste openbaarheid tot de verkiezingstijd beperkt. Geloof dus niets van de beloften waarmee partijen in die paringstijd lustig strooien, is mijn advies.
Er is landelijk en lokaal iets grondig mis met de zogenaamde democratie. Recent bleek dat het kabinet toch wel met Kamerlid Pieter Omtzigt in zijn maag zat, want die schijnt echt in de theorie van het dualisme te geloven, wat in politieke kring absoluut ongebruikelijk is. Achterkamers zijn regel, openbaarheden extreme uitzonderingen. Dat geldt in elk geval voor Amstelveen. Zelfs vergaderingen van degenen die abusievelijk onze volksvertegenwoordigers heten, worden zoveel mogelijk geheim gehouden. Jammer dat de wet zich tegen die der raadscommissies en gemeenteraden verzet, anders werden ook die achter gesloten deuren gehouden.
Presidium
Dat verklaart ook waarom de beeldvormende meetings en de bijeenkomsten van Presidium en Agendacommissie (volgens de huidige regelgeving tot nu toe openbaar) nooit zijn aangekondigd. Zo kon men in het geheim openbaar vergaderen. De openbaarheid van het Presidium en de Agendacommissie van de gemeenteraad lokte, toen amstelveenblog.nl die status op basis van een verordening ontdekte, hals over kop een voorstel van de griffie van de raad uit om die zo snel mogelijk op te heffen. Het nieuwe reglement moet de gemeenteraad nog vaststellen. Misschien is er in de oppositie een partij die met de geheimzinnigheid wil afrekenen, maar de coalitie houdt gegarandeerd aan geheimzinnigheid vast. En die heeft de meerderheid.
Macht
In Den Haag schijnt nu een strijd tussen macht en tegenmacht te worden uitgevochten. Dat is inderdaad een schijnvertoning, die geen recht zal blijken te doen aan de volgende tientallen jaren bestuurscultuur. D66 zegt die te willen veranderen, maar als er één met oude politieke regels bezig is dan is het die van de ene fout in de andere vallende partij.
In Amstelveen is het, zo niet ernstiger, dan toch minimaal hetzelfde. Ik ben mij van de zuinigheid van die opmerking bewust. Eigenlijk geloof ik dat, reclame waaraan een ambtelijk bureau dagelijks werkt daargelaten, B&W absoluut transparantie schuwen. Dat blijkt keer op keer bijvoorbeeld met bouwprojecten. Volgens de coalitiepartijen, die natuurlijk in het geheim daarover al overeenstemming hebben bereikt, stuk voor stuk ‘prachtige plannen’, waar bewoners noch oppositie de schoonheid overigens van inzien.
Eén mond
De coalitie van VVD en bijwagens D66 en PvdA praat wel met één mond. Dat is waar. Het is aandoenlijk hoe men zich daarvoor in niet meer geloofwaardige bochten moet wringen, zoals bij bijvoorbeeld het debat over de lokale omroep bleek, om een leugenachtig – nu eenmaal in B&W bedacht – standpunt te verdedigen.
De arrogantie van de macht is een feit in Amstelveen. En die gaat nu eenmaal gepaard met geheimzinnigheid. Maar zolang zij geloven dat democratie echt bestaat, zullen volgend jaar wel weer kiezers te vinden zijn die hun stem op een van de lokale partijen uit te brengen. Op basis van programma’s die onderling zeer uitwisselbaar zijn. Elf partijen zitten er nu in pluche van de lokale arena. En allemaal beloven zij een veilig, sociaal, aantrekkelijk, groen en duurzaam Amstelveen met voldoende woningen. Als ze eerlijk zijn, weten ze natuurlijk dat zij die beloften niet waar kunnen maken. Maar het duurt vier jaar voordat de omvang van hun fractie weer door kiezers wordt bepaald. Verdomde kiezers ook.
“Want daar weet men met gebrek aan enige transparantie perfect om te springen.”
Gebrek aan transparantie maakt het omspringen met macht juist eenvoudiger.
“De arrogantie van de macht is een feit in Amstelveen.”
Inclusief de macht van de lokale media die de politieke macht van de neoliberalen publicitair steunden. Tegenspraak is onmogelijk. Geen tegenmacht, dus.
En de kiezer?
Die vindt het best of interesseert het geen moer.