Van zorgvuldige communicatie met de omgeving van het bouwplan Allemans Kwartier, dat voorziet in 116 koopappartementen en dertig sociale huurfats, is geen sprake geweest, vinden de omwonenden. Maar daar denken B&W totaal anders over, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad.

De Stichting Allemansbelang, waarin omwonenden zijn verenigd, voelt zich niet serieus genomen. Geen van de drie alternatieven voor gebouwen, die raadsleden in de oppositie destijds ook kollossen noemden, is door de gemeente aanvaard, schrijft de stichting aan de gemeenteraad.

Geen krimp

Het komt er op neer dat de gemeente en de projectontwikkelaar aan 146 woningen willen vasthouden en de stichting er minder wenst om Bankras leefbaar te houden en het karakter van de wijk niet naar de knoppen te helpen. Overigens is de stichting niet tegen de nieuwbouw van medisch- en wijkcentrum op de plek van de voormalige Bankrashal. Daar en aan de overzijde van Den Bloeyenden Wijngaerdt zouden ook woonblokken komen en die worden volgens haar te pompeus.

Overleg

Zij is ook kwaad over een brief die zonder haar in te lichten aan een deel van de bewoners is gestuurd. Volgens de stichting zetten B&W de gemeenteraad op het verkeerde been en zij dringt aan op een onafhankelijke mediator. In de brief aan de gemeenteraad zeggen B&W dat er overleg met de omwonenden is gevoerd, maar daarvan is volgens de stichting nauwelijks sprake. Eénmaal werd op 27 oktober het nieuwe plan van de ontwikkelaar gepresenteerd, waarbij vragen en suggesties niet welkom waren, en de tweede bijeenkomst zou worden gehouden een dag nadat de brief aan de gemeenteraad al was verstuurd.

Negen meter

Volgens die brief komen de nieuwe plannen tegemoet aan de bezwaren van B&W. Niets is minder waar, zegt de bewonersorganisatie. De plannen waarmee de gemeente kwam, waren óf een groter gebouw aan het Oostelijk Halfrond (de plek van de Bankrashal) meer naar het oosten of twee gebouwen. Beide zouden dan in plaats van zes maar vijf bouwlagen en een hoogte van vijftien meter (was achttien) krijgen, maar wel met hetzelfde aantal appartementen dus een groter bouwterrein vergen. De stichting wil hooguit gaan tot negen meter hoogte en minder woningen.

Voor het blok

Ondanks de gemeentelijke aanpassing van het plan, dreigt nog steeds onaanvaardbare druk op de leefbaarheid, zegt de stichting. Maar volgens haar lijkt daarover met de gemeente niet te praten. “Ons project Alleman Kwartier vraagt een stijl waarbij betrokkenen worden meegenomen en niet voor het blok gezet”, staat er in de brief van de stichting aan de gemeenteraad. Zij zegt nog steeds open te staan voor participatie, maar merkt kennelijk dat de gemeente daartoe niet of nauwelijks bereid is. En de ontstane situatie past wat haar betreft niet bij de vergadering van de gemeenteraad, waarin onder meer een beeldkwaliteitsplan en overleg met de stichting in het vooruitzicht werd gesteld door wethouder Floor Gordon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.