Het college van B&W is van plan in de volgende begroting van de gemeente meer geld te reserveren voor participatie van de inwoners. Dat meldde wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening donderdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur. Met die participatie is veel mis omdat bij bouwprojecten omwonenden niet of nauwelijks worden gehoord, betoogde inspreker Otto de Graaf na zijn ervaringen bij De Kegel aan de Bovenkerkerweg.
De Graaf zei overigens dat het resultaat van het overleg toch nog tot tevredenheid had geleid, maar dat was onder meer te danken aan gesprekken met de projectontwikkelaar en gemeentelijke ambtenaren. Maar die laatsten werden volgens gem niet bepaald door het college gestuurd.
NTC
De kwestie kwam aan de orde bij de bespreking in de commissie van de wijziging van het bestemmingsplan die nodig is om de 87 huurappartementen en uitbreiding met een toren van het Grand Hotel mogelijk te maken, alsmede de verkeersmaatregelen rond het bij De Kegel verrezen Nationaal Tennis Centrum (NTC).
De Graaf had sinds de startnotitie voor de bouw daartegen geageerd namens bewoners van Hugo de Vrieslaan en Bovenkerkerweg. De inspraak was volgens hem een heel moeizaam proces geweest. “Bewonersparticipatie is totaal afwezig”, zei hij. Er was volgens hem één keer een door de gemeente geregelde bijeenkomst van de ontwikkelaar geweest. “De gemeente heeft in de procedure een enorme rol laten liggen.” Hij riep de gemeente op de participatie van inwoners serieus te nemen, ook verwijzend naar andere projecten – zoals het Allemans Kwartier – waar het dreigt mis te lopen. Dat het tenslotte toch nog goed was gekomen is niet aan de gemeente te danken, maar aan overleg tussen bewoners en projectontwikkelaar, overigens door tussenkomst van ambtenaren die volgens De Graaf goed werk hebben geleverd. “Het resultaat stemt tot tevredenheid, de route er heen is moeizaam geweest.”
Vakgebied
Daar sloot ook inspreker Breunesse zich bij aan, die vooral over de Bovenkerkerweg als ontsluiting voor het NTC insprak. Voor de gemiddelde burger is participatie over ruimtelijke projecten een uiterst ingewikkeld proces, zei hij. “Het is een vakgebied geworden.” De laagdrempeligheid is volgens hem volkomen zoek. “Je staat tegenover de overheid met 10-0 achter. Het is allemaal redelijk onoverzichtelijk en dan druk ik mij nog zacht uit.” Inwoners weten naar zijn mening niet goed wat er in de oude situatie bestaat en wat er dreigt te komen.
Hamerstuk
Participatie is kennelijk in dit geval niet goed op gang gekomen, zei VVD-er Gerritsen, maar eind goed al goed. Hij was, zoals andere commissieleden, blij met het plan; dat gaat nu als hamerstuk naar de gemeenteraad.
Wethouder Gordon constateerde een verbetering ten opzichte van het oorspronkelijke plan. De participatie is volgens haar al bij de startnotitie begonnen en heeft naar schatting van ambtenaren circa € 25.000 extra gekost. Mar zij was het er wel met de insprekers eens dat participatie over ruimtelijke ordening een ingewikkeld proces is. “Maar wij proberen bewoners serieus te nemen.”
Intussen constateerde raadslid Solleveld (bbA) dat de gemeente er volgens insprekers pas op het laatste moment in was gesprongen. “Had het niet eerder gekund en waren dan de kosten niet beperkter?” wilde zij weten. Gordon dacht van niet, hoewel zij meende van het project wel iets te hebben geleerd.