Omdat de architect van het pand verhindert dat boven de bibliotheek (foto: amstelveenweb.com) aan het Stadsplein een bioscoop komt, zoekt de gemeente nu samen met bioscoopketen Pathé een andere locatie. De nu bestaande bios, Cinema Amstelveen, is van het begin af gevestigd geweest in de Schouwburg aan het Stadsplein, maar dat blijkt steeds minder een ideale locatie. “Een verstandig besluit”, zegt de ontwerper van het bibliotheekgebouw.

Boven de bibliotheek, waar nu het informatiecentrum over de grote projecten is gevestigd (A9, Stadshart en Amstelveenlijn), zou een bioscoop een architectonische ingreep vergen. Daartegen verzet prof. ir. Hans Ruijssenaars, architect van het gebouw zich. In het pand is ook boekhandel Libris Venstra gevestigd. Ruijssenaars beroept zich op zijn auteursrecht. Hij wil hiermee voorkomen dat het aanzien van het gebouw wordt aangetast. Overigens streed de architect van het al jaren leegstaande oude KPMG-pand juridisch tevergeefs tegen de geplande volledige verandering van de uitstraling daarvan, wegens transitie van kantoorpand naar appartementencomplex.

Hergebruik

Maar daar deed zich een andere situatie voor, omdat men de totale gevel wil veranderen en het gebouw niet meer herkenbaar zal zijn als creatie van architectenbureau Alberts & Van Huut herkenbaar zou zijn, zegt Ruijssenaars. “In mijn geval gaat het om hergebruik van een door mij ontworpen gebouw, waarin men mijn details wilde gebruiken.” Pogingen om samen met een door Pathé aangewezen architect het pand opnieuw in te richten mislukten, omdat Ruijssenaars in dat geval de leiding wilde hebben.  “Maar dat vond Pathé niet goed, terwijl het toch mijn gebouw is.” Ruijssenaars heeft overigens wel een ontwerp voor een bios gemaakt, met acht filmzalen, maar dat is door Pathé afgewezen.

Nieuwste films

Herbert Raat

“We willen nog steeds een Pathé bioscoop in Amstelveen,” zegt wethouder Stadshart Herbert Raat. “Het kan niet zo zijn dat onze Amstelveense kinderen, maar ook van Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel, nog steeds naar Amsterdam-Zuidoost moeten voor de nieuwste films. Amstelveen heeft inmiddels 90.000 inwoners. Daarbij past een bioscoop op een centrale en goed te bereiken locatie.”

Tevergeefs zijn er verschillende gesprekken gevoerd met de architect. Door de auteurswet, waarop de architect zich beroept, kan de bioscoop alleen in het pand van de bieb komen als het volledig wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd. Dat gaat de gemeente te ver.

Plannen

Belangrijke voorwaarden voor een andere locatie zijn een ingang aan het Stadsplein en

Hans Ruijssenaars

voldoende zaalruimte.  De komst van de Pathé maakt onderdeel uit van een vernieuwing in het Stadshart, waarvoor de kaders vorig jaar door de door de gemeenteraad werden vastgesteld. Er zijn voor het Stadshart plannen voor overdekking van het vers- en horecaplein bij de verlengde Rembrandtweg en er wordt op dit moment gewerkt aan uitbreiding van terrassen van de horecastrip aan het Stadsplein.

De er tegenover liggende cultuurstrip – met onder meer Schouwburg, Kunstuitleen, P60, Muziekschool enzovoort – moet volgens de gemeenteraad ook een andere uitstraling krijgen, maar een ambtenaar vertelde vorige week tegen oud-wethouders dat men niet goed weet wat er precies mee moet gebeuren. “Wat er met de cultuurstrip moet gebeuren, weet niemand”, zei hij. Ook het Cobra Museum, volgens sommige oud-wethouders een uitgesproken lelijk gebouw, is volop in discussie.

 

 

 

4 REACTIES

 1. Pathé brengt over het algemeen enkel blockbusters waar de jeugd op af komt maar films van niveau? Dacht van niet. Is dit niet toegeven aan de patat en bier cultuur?

 2. Ik lees: “De komst van de Pathé maakt onderdeel uit van een vernieuwing in het Stadshart, waarvoor de kaders vorig jaar door de door de gemeenteraad werden vastgesteld.”. Welnu die kaders zijn eigenlijk alleen maar vastgesteld door wethouder Hr. Raat nadat hij eerder de door B&W ondersteunde uitbreiding van het te vernieuwen Stadshart had getorpedeerd nadat er vanuit de Schildersbuurt wat obstructie was gekomen vanwege de vereiste afbraak van een gedeelte van die wijk (gebouwd beginjaren 50 van de vorige eeuw).
  Het is in mijn ogen nog immer onbegrijpelijk dat één persoon zo’n dwingende greep kan hebben op een geheel stadsbestuur als dat van Amstelveen in een democratische land als het onze.
  De thans door Hr. Raat als bijzonder gebrachte uitbreidingen van het Stadshart zijn echter niets anders dan wat cosmetische aanpassingen in het bestaande ontwerp. Overkapping van het vers- en horecaplein bij de verlengde Rembrandtweg en uitbreiding van terrassen van de horecastrip aan het Stadsplein. Dat is het Hr. Raat? En nu krijgt hij het lid op de neus van een architect die zijn project niet wil verkwanselen. En gelijk heeft die architect. Een bioscoop in deze slaapstad gaat sowieso niet renderen.
  Dit is dus het resultaat van visieloos (door)ontwikkelen en rommelen in de marge.
  Amstelveen heeft behoefte aan echte visionairen.

 3. Die ‘belangrijke voorwaarden’ van een ingang aan het Stadsplein en voldoende zaalruimte zijn alleen te realiseren als de bioscoop boven het busstation komt in de plaats van die lelijke parkeergarage. Er is echter al te weinig parkeerruimte in en om het Stadshart.

  Een bioscoop bovenop Bieb/Venstra was weer één van Raats onzalige ideeën.

  In het Stadshart kan je aan alles zien en merken dat het onder de portefeuille van Herbert Raat valt: Geen visie, geen betrokkenheid, geen overleg met de bewoners en geen handhaving van de regels mbt afval, geluidsoverlast, alcoholgebruik op straat en scooters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.