Duizenden mensen bezochten het op het Stadsplein gehouden internationale weekend. Zowel het elfde Diwali Festival op zaterdag als het Japan Festival op zondag trokken velen naar het Stadshart. Het Diwali Festival werd door wethouder Floor Gordon (Economie) geopend. Het is een officieel volgende week vallend lichtjesfeest voor de Indiase gemeenschap, waarmee men in Amstelveen dus op voor loopt. Het Japan Festival werd zondag samen met de Japanse ambassadeur Harry H. Horinouchi door burgemeester Tjapko Poppens geopend.

Horinouchi kreeg applaus, omdat hij pas een week in Nederland is en zijn  toespraak zowel in het Japans als het Nederlands hield. Gordon opende het Diwali Festival overigens in de regen en prees degenen die desondanks naar de opening waren gekomen. Later op de middag werd het droog en kwam er steeds meer publiek. De wethouder zei dat er vijfduizend mensen uit India wonen in Amstelveen, wat op een bevolking van 90.000 zielen toch behoorlijk veel is. Gordon benadrukte opnieuw het internationale karakter van de Amstelveense bevolking, met 133 nationaliteiten. Ook dat is gezien de omvang van de totale gemeenschap nogal veel.

Japans

De tweede gemeenschap is nu de Japanse. Die was eerder het grootst, maar is door de Indiase ingehaald. “Wij willen een internationale stad zijn, waar wij genieten van elkaars gewoonten en culturen”, zei Gordon. De essentie daarvan is volgens haar de vraag hoe men verbinding zoekt met elkaar.

Podiumkunsten

Op het podium in de tent op het Stadsplein een openingsprogramma voor het Diwali Festival met 23 dans-, zang- en muzieknummers. Verder kon men in die tent en daarbuiten op het plein tal van verschillende gerechten uit India kopen. Het leek er op dat het Diwali Festival vooral een culinair feest was. Het Japan Festival bestond, behalve uit vele gerechten, uit enorm veel workshops die met de cultuur van het land hadden te maken.

Relatie

Op het podium in de tent onder meer professionals en amateurs op het gebied van slagwerk. Ook Poppens benadrukte het internationale karakter van Amstelveen, alsmede de vier eeuwen van betrekkingen tussen beide landen. “Een goede relatie”, noemde hij het. Op zijn aandringen klonk applaus van de aanwezigen voor de vele vrijwilligers en sponsors die het Festival mogelijk maakten. Bij het Japan festival waren trouwens meet Amstelveners te zien dan bij de Indiase tegenhanger.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.