Ter markering van de Week van de Veiligheid reikte burgemeester Tjapko Poppens vrijdagmiddag twee boxen vol tips en veiligheidsgereedschappen uit aan winkeliers. Hij was daarvoor naar de speciaalzaak voor interieurs Martha de Groot gekomen, waar voorzitter Cor Mulder van de winkeliersvereniging Van der Hooplaan de scepter zwaait. Behalve hem trof de burgemeester daar ook een bestuurslid van de georganiseerde winkeliers in Kostverlorenhof aan, die dus ook een kistje kreeg.

In de kleine houten kist, die de komende dagen door studenten aan alle winkeliers wordt uitgedeeld, bevinden zich tal van tips en middelen om overvallen tot een minimum te beperken. Onder meer een stick waarmee echte van valse bankbiljetten zijn te onderscheiden, maar ook – beter nog – de sticker ‘pinnen mag’, die overigens de ondernemer wel verplicht de daarbij behorende apparatuur (als hij die nog niet heeft) aan te schaffen. In de box ook onder meer een sticker voor bij de winkeldeur, zodat bij de omschrijving van het signalement in elk geval de lengte van de dader kan worden doorgegeven. En er werd uitgebreid gesproken over camera’s in winkels.

Kassa

Maarten Duijn van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vindt dat pinnen zoveel mogelijk moet worden gestimuleerd en hooguit € 150 in de kassa moet blijven. Hij somde tal van bewegingen en gedragingen van winkeliers op die de overvaller in de kaart spelen. “Maar er zijn helaas ondernemers die niet verder kijken dan hun kassa”, verzuchtte hij.

Plofkraak

Het was de dag na de avond waarop in geruchtmakende plofkraak in Ouderkerk plaatsvond, die voor veel opschudding zorgde. In een relatieve kleine gemeenschap blijft zoiets langer hangen dan in bijvoorbeeld Amsterdam, waar het bijna nieuws is als er een dag géén overval geschiedt, zeiden zowel Duijn als de burgemeester. Die laatste had dat ook ervaren in de kleinere gemeente Wijk bij Duurstede, waar hij voorheen de eerste burger was.

Overigens stelde hij voor niet alleen een trainer op een jaarvergadering van de Van der Hooplaan in het programma ruimte te geven maar ook een zogenoemde mystery guest met foto’s van door hem aangetroffen misstanden en daarbij de betreffende winkeliers. Dan breng je het dichtbij de ondernemers, vond hij. “Ik ben best bereid er samen met de wethouder van Economische Zaken te komen”.

BIZ

Bij de overhandiging was ook bestuurslid Donald Wegman van de winkelierskoepel VAD aanwezig. Die toonde zijn tevredenheid over het feit dat er inmiddels aan de Van der Hooplaan, in het Oude Dorp en de Kostverlorenhof BIZ-en gevormd, waardoor alle winkeliers wettelijk verplicht zijn mee te betalen via een contributie aan bepaalde activiteiten. BIZ betekent Bedrijven Investeringszone, waarvoor de gemeente de contributie incasseert en doorgeeft. Zo’n BIZ wordt opgericht als de meerderheid van de ondernemers om een bepaald gebied er voor is. De minderheid moet dan wel mee.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.