Het voorstel van wethouder Rob Ellermeijer aan de gemeenteraad te stoppen met RTV Amstelveen en de licentie aan een andere partij te geven is geenszins te rijmen met de procedure ter voorbereiding van AmstelNieuws, die de lokale omroep samen met NH Media zou opzetten. Dat zegt voorzitter dr. Rien Alink van het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO), voormalig raadslid van nu coalitiepartij D66 en wethouder van cultuur.

Dr. Rien Alink

Volgens Alink heeft de gemeente in de besprekingen nooit de indruk gewekt dat het bestuur van RTVA op een verkeerd spoor zat, zodat de het voorstel aan de raad als een donderslag bij heldere hemel kwam. Als het niet aan de gemeentelijke eisen werd voldaan, had er eerder een duidelijk ‘nee’ moeten klinken, vindt Alink. “De beslissing van nu is in tegenspraak met het gevolgde traject.”

Niet in lijn

Het raadsvoorstel is ook niet in lijn met de conclusies van procesbegeleider Henk Bas van de UvA, hoewel dat wel in het collegevoorstel wordt gezegd, meent Alink. Dat is volgens hem objectief bezien niet vol te houden. “De indruk wordt gewekt dat het bestuur van RTVA aan drie van de zeven voorwaarden niet heeft voldaan. Bij een nauwkeurige vergelijking ziet men een heel ander beeld: Het bestuur heeft voor het grootste gedeelte zonder meer voldaan aan de voorwaarden.”

Commissariaat

Ellermeijer gaat er klaarblijkelijk van uit dat het Commissariaat van de Media het negatieve advies van de gemeenteraad de licentie niet te verstrekken wel zal volgen, maar ook dát legt het voorstel naast de bevindingen van Bas, zegt Alink. Hij constateert verder dat de inzet van NH Media en RTV Amstelveen het doel had de kwaliteit van de lokale journalistiek te vergroten, maar de kans daarop wordt nu naar zijn mening teniet gedaan.

Nieuw PBO

Hij wijst er ook op dat er een bijna volledig nieuw PBO is gevormd. “Met deze abrupte beslissing komt een nieuw PBO in een hernieuwd RTVA niet eens bijeen. De onverwachte boodschap is: Alles wordt afgeblazen. Een vreemde gewaarwording voor mensen die juist   hun medewerking wilden verlenen vanuit eigen expertise in het belang van de       toekomst van RTVA.”

Bewezen

Naar de mening van Alink berust het besluit van het college van B&W vooral op onvoldoende vertrouwen in de   toekomst en in de  financiën.  “En bij financiën moeten we bedenken dat menig onderzoek inmiddels heeft aangegeven dat kwaliteit van een omroep ook alles te maken heeft met de aanwezigheid van voldoende middelen.” Hij citeert de door de gemeente aangewezen externe procesbegeleider Bas: “Met dit  bedrijfsplan heeft  RTVA zich bewezen als de lokale omroep van Amstelveen”.

4 REACTIES

  1. Het laatst vermelde citaat (“Met dit bedrijfsplan heeft RTVA zich bewezen als de lokale omroep van Amstelveen”) heb ik niet kunnen vinden in het rapport van Henk Bas en dat zou ook gelet op de algehele teneur van zijn beoordeling onlogisch zijn.

    Hij schrijft overigens wel andere dingen. O.a. over de moeizame verhoudingen tussen RTVA en gemeente, over het gebrek aan ‘politieke sensitiviteit’ -zoals de gemeente dat altijd zo mooi formuleert- bij RTVA, maar ook over het uitblijven van heldere signalen vanuit de gemeente.

    Het was te voorspellen -en dat deed ik ook- dat het plan het niet zou halen. Het is inderdaad op sommige punten onvolledig, soms vaag en niet uitgewerkt en zo bezien ook niet zo slim van RTVA om de criteria niet punt voor punt en op de letter ‘af te vinken’, want zo werkt de ambtenarij nou eenmaal. De vraag is echter ook of de in maart opgestelde criteria er toe dienden om RTVA op weg te helpen naar een nieuwe licentie of juist om nieuwe barrières op te werpen. Laat ik het er op houden dat ik weinig politieke wil bespeurde bij de meerderheid van de raad en ben dan ook geneigd om het laatste te denken.

  2. Het vermelde citaat (“Met dit bedrijfsplan heeft RTVA zich bewezen als de lokale omroep van Amstelveen”) is de eerste conclusie, die Henk Bas trekt (in onderdeel 4 van zijn analyse).

  3. De volgens de door Rien Alink opgevoerde aan Henk Bas toegeschreven opmerking ‘Met dit bedrijfsplan heeft RTVA zich bewezen als de lokale omroep van Amstelveen’ – is inderdaad niet te vinden in het rapport met de titel ‘Toets en advies bedrijfsplan AmstelNieuws’ van de heer Bas. Lees het zelf: https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=amstelveen&id=447894e7-46ac-4dfd-8290-1f44a9ebf36a

    Waarom moet de heer Alink het advies van de heer Bas verdraaien is eigenlijk onduidelijk. Wat hij niet opvoert, dat zijn de conclusies van Henk Bas: ‘RTVA voldoet aan vier van de zeven door de gemeenteraad geformuleerde criteria. Het gaat dan om bestuurlijke vernieuwing, techniek, personeelsorganisatie, en werkorganisatie. RTVA voldoet niet aan drie van de zeven door de gemeenteraad geformuleerde criteria. Het gaat dan om inhoudelijke uitwerking van vernieuwing, bedrijfsvoering en huisvesting.

    Wat betreft bedrijfsvoering en huisvesting verwacht RTVA financieel en inhoudelijk ondersteund te worden door de gemeente Amstelveen. Er is bereidheid tot het vinden van andere financieringsbronnen en vestigingsplekken. Meer dan een inspanningsverplichting wordt niet gegeven.

    Wat betreft de inhoudelijke uitwerking betekent het bedrijfsplan geen ingrijpende verandering ten opzichte van de redactievisie en samenwerkingsovereenkomst. In die zin is geen gehoor gegeven aan de behoefte vanuit de gemeenteraad om op basis van deze stukken te komen tot een ‘volledig vernieuwde lokale omroep met nieuwe branding op alle media’. De verandering is vooral een kwestie van een grotere (gesalarieerde) redactie, die ongetwijfeld wel voor meer kwaliteit gaat zorgen.

    Ten opzichte van de huidige subsidie betekent deze uitbreiding een bijna verdubbeling; ten opzichte van de wettelijke bijdrage voor een lokale omroep bijna een verdrievoudiging van het benodigde bedrag. Dit komt voort uit de interpretatie door RTVA en NH Media dat verregaande samenwerking een gelijke inbreng van redactionele fte’s impliceert. Het is opmerkelijk dat noch RTVA noch NH Media hebben onderzocht in hoeverre deze interpretatie politiek draagvlak had. Noch dat de Amstelveense politiek een duidelijk signaal heeft afgegeven dat zulks onhaalbaar zou zijn, al wijst de oprichting van een lokaal mediafonds op flexibilisering van het subsidiebeleid.

    Op dit moment bestaan verschillende vormen van verregaande samenwerking tussen NH Media en lokale omroepen. Navraag bij een daarvan (WEEFF= de Westfriese lokale omroep) maakt duidelijk dat deze samenwerkingen onderling kunnen verschillen. Het verdient aanbeveling om diepgravender te onderzoeken in hoeverre elementen uit deze modellen bruikbaar en toepasbaar zijn op de Amstelveense situatie.’

    Het is voor vele Amstelveners volkomen onduidelijk, waarom moeten oud-politici in het bestuur van een lokale zogenaamde onafhankelijke omroep zitten? Eerst van PvdA en Bba en tegenwoordig van D66 en CDA. Het wordt tijd om dan een oud VVD-er in te huren en dan is de coalitie compleet, tenminste in Orion in Middenhoven betreft. Het is in ieder geval zeker, dat wethouder Ellermeijer onder druk wordt gezet door zijn eigen VVD fractie en dat is waarschijnlijk ook de reden dat de eerst voorzichtige positieve lijmpogingen zijn drastisch onderbroken werden. Het einde van de bijna 10 jaar durende RTVA-saga met de geschiedenis van ups- en downs is nog steeds niet in zicht. Het wordt vervolgd…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.